Direct naar artikelinhoud

Nieuwe wet op vergoeding medische ongevallen schiet tekort

Een mislukte borstvergroting of een transfusie van besmet bloed. Wie hiermee te maken krijgt, heeft pech, want het gloednieuwe Fonds Medische ongevallen dekt dit niet. 'Er zitten grote hiaten in de nieuwe wet.'

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, een adviesorgaan van de Vlaamse en federale overheid, is in een rapport opvallend kritisch voor de nieuwe wet die de schadevergoedingen voor medische ongevallen moet regelen. Vanaf september moeten slachtoffers niet meer naar de rechtbank, maar kunnen ze terecht bij het Fonds Medische Ongevallen. Dat Fonds moet kosteloos onderzoeken of de gedupeerden recht hebben op een vergoeding.

"Helaas dreigen heel wat slachtoffers uit de boot te vallen", zegt Thierry Vansweevelt, professor medisch recht aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Koninklijke Academie. "Voor esthetische ingrepen die niet terugbetaald worden, kun je geen schadevergoeding krijgen, terwijl dat net een domein is waar nogal eens iets fout loopt. Volgens minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zijn dat ingrepen uit vrije keuze en moet de belastingbetaler daar niet voor opdraaien."

Niet logisch

Maar wat met rokers die onder het mes moeten en waarbij iets fout loopt? "Die kunnen wel aanspraak maken op het Fonds, terwijl roken toch ook een vrije keuze is. Dit gaat gewoon in tegen de gelijke behandeling van patiënten."

Ook schade door producten vergoedt het Fonds niet. Giftige geneesmiddelen, defecte protheses of besmet bloed. "Voor al die zaken moeten slachtoffers nog steeds naar de rechtbank stappen", zegt Vansweevelt. "Dat is toch niet logisch? Via deze wet wou de regering net vermijden dat schadeclaims voor de rechter beslecht moeten worden."

Verder betreurt de Academie dat de wetgever geen regeling heeft uitgewerkt voor 'wrongful pregnancy' en 'wrongful birth'. Ouders die door een mislukte sterilisatie of abortus ongewenst een kind ter wereld brengen of die door een diagnosefout een ongewenst gehandicapt kind krijgen, blijven dus in de kou staan.

Het kabinet van minister Onkelinx is vooral blij dat het Fonds er in september eindelijk komt. "Het is al meer dan twintig jaar dat er wordt gesproken over zo'n initiatief. Hier is een lang en intensief parlementair debat aan vooraf gegaan. Wij zijn vooral tevreden dat er eindelijk een consensus is."

De Orde van Geneesheren was naar eigen zeggen nog niet op de hoogte van de details van de wet. "Voor we commentaar leveren, gaan we de zaak grondig bekijken", klinkt het.