Direct naar artikelinhoud

‘75 procent hernieuwbare energie tegen 2050’

Ongeveer driekwart van alle energie kan volgens de Wereldklimaatraad tegen 2050 uit alternatieve bronnen afkomstig zijn. Tot nu toe is dat slechts 13 procent.

Vereist zijn optimale politieke omstandigheden en zware investeringen voor hernieuwbare energie. Dat blijkt uit een 900 bladzijden tellend rapport van de Wereldklimaatraad IPCC, waarvan de belangrijkste bevindingen maandag in Abu Dhabi openbaar werden gemaakt. Honderdtwintig wetenschappers hebben aan het rapport meegewerkt.

Volgens de jongste beschikbare gegevens van 2008 is ongeveer 85 procent van de verbruikte energie afkomstig uit steenkool, olie en gas; kernenergie schommelde rond de 2 procent. Hernieuwbare energieën waren goed voor 13 procent. Bijna de helft daarvan wordt ingenomen door de traditionele hout- en mestverbranding, ongeveer 4 procent door de efficiëntere bio-energie naast moderne houtkapbedrijven en biobrandstof. Dan volgen waterkracht (2,3 procent), windkracht (0,2), zonne-energie en geothermie (elk 0,1) en zee-energie (0,002 procent).

560 gigaton

Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) heeft 164 toekomstscenario’s berekend, die verschillende politieke en wetenschappelijke uitgangspunten hebben en waarvan er vier als voorbeeld exact werden geanalyseerd. Resultaat: ook over 40 jaar zal de mensheid niet volledig afstand kunnen doen van steenkool, gas of olie. In het beste geval kan de hernieuwbare energie een aandeel van 77 procent bereiken.

In de scenario’s gingen de wetenschappers voor de periode 2011 tot 2020 uit van investeringen ter waarde van 1.360 tot 5.100 miljard dollar (949 tot 3.562 miljard euro). Voor het volgende decennium bedroeg dat 1.490 tot 7.180 dollar (1.041 tot 5.014 euro). Volgens het IPCC zullen de kosten voor de hernieuwbare energie niet hoger zijn dan een procent van het wereldwijde bnp. Momenteel wordt nog te vaak geen rekening gehouden met de toekomstige winst uit hernieuwbare energie. Bovendien worden de ‘nevenkosten’ van fossiele energieën zoals de opwarming van de aarde en de neerslag op de gezondheid te weinig ingeschaald.

“Het rapport toont aan dat er op wetenschappelijk vlak geen problemen zijn om de wereld van alternatieve energie te voorzien”, zegt medeauteur Sven Teske van Greenpeace International. “Op technisch vlak kan de 560 gigaton (miljarden ton) kooldioxide ingeperkt worden door hernieuwbare energie, die we nodig hebben om de opwarming van de aarde met twee graden te begrenzen.”