Direct naar artikelinhoud

Obama wil rijken laten betalen

De VS moeten de belastingverlagingen voor ‘de 2 à 3 procent rijkste Amerikanen’ dit jaar laten uitdoven, om ‘de wereld te tonen dat het ons menens is de begrotingstekorten op lange termijn terug te dringen’. Dat verklaarde minister van Financiën Timothy Geithner in een gesprek met televisiezender ABC.

Verlenging van belastingverlaging onder Bush is inzet tussentijdse verkiezingen

Moet de belastingverlaging van de vorige Amerikaanse president, George W. Bush, gehandhaafd blijven of niet? Dat is de vraag die wellicht de verkiezingscampagne van november zal overheersen. De onenigheid in het Democratische kamp is groot. De rijkste Amerikanen zullen wellicht meer moeten gaan betalen.

Op 1 januari 2011 vervalt de belastingverlaging die Bush in 2001 en 2003 invoerde. Het Congres moet nu dus beslissen of de belastingverlaging gehandhaafd blijft. Dat brengt veel onrust met zich mee, want in november zijn er tussentijdse verkiezingen waarbij alle leden van het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat moeten worden herkozen.

Met het oplopende begrotingstekort willen president Barack Obama, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, en minister van Financiën Timothy Geithner dat de belastingvoordelen voor de hoogste inkomens worden afgeroomd.

Als het van Obama afhangt, kan alleen de middenklasse nog rekenen op lagere belastingen. Gezinnen met een jaarinkomen boven 250.000 dollar (192.500 euro) zouden de aanslagvoet zien stijgen van 36 naar 39,6 procent.

De Republikeinen argumenteren dat de hogere belasting de economische groei zou afremmen, maar die kritiek wordt weggewuifd. Uiteindelijk gaat het slechts om 2 tot 3 procent van de Amerikanen. “Ik geloof niet dat dit enige impact heeft op de economische groei”, verklaarde Geithner het voorbije weekend. Pelosi deed er nog een schepje bovenop. “Ik ben van oordeel dat de belastingverlaging van Bush het begrotingstekort heeft doen oplopen en geen banen heeft gecreëerd, en dat de maatregel daarom moet worden ingetrokken.”

Obama wil ook andere tarieven weer invoeren. De meerwaardebelasting, die tijdelijk naar 15 procent was teruggebracht, wordt opgetrokken naar 20 procent. De topverdieners zouden ook nog eens 20 procent op de dividenden moeten betalen.

Ook de belastingen op erfenissen worden opgetrokken, tenminste voor erfenissen groter dan 3,5 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) voor individuen en 7 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) voor koppels.

Democraten proberen de belastingverhoging voor de rijken handig te verkopen. De Republikeinen hameren steeds op de lakse begrotingsdiscipline van Obama. De Democraten kaatsen nu de bal terug en stellen dat de hogere belastingen passen in de aanzet tot een beheer van de begroting. De Republikeinen vinden dat er meer bespaard moet worden en de tarieven onverminderd gehandhaafd moeten blijven.

Bij de invoering van de belastingverlaging kenden de VS een begrotingsoverschot. Bush wou met de verlaging die overschotten verdelen. De Republikeinen hadden toen zelf al ingecalculeerd dat die verlaging tot een begrotingstekort zou leiden en lieten de verlagingen daarom maar tot eind 2010 lopen.

Bij de Democraten heerst er verdeeldheid over het afschaffen van de belastingverlaging voor de hoogste inkomens. Sommige gematigde Democraten willen de verlaging over de hele lijn behouden.

Gezien de verdeeldheid is het onwaarschijnlijk dat de beslissing over het al dan niet handhaven van de verlaging voor november valt.