Direct naar artikelinhoud

Dodelijke aanslag bij viering Nigeria

Tijdens de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid in Nigeria zijn er minstens acht doden gevallen bij een dubbele bomaanslag. Terwijl president Goodluck Jonathan de erewacht inspecteerde, ontploften twee bomauto’s net buiten het ministerie van Justitie.

‘Ik denk niet dat de militanten uit de Nigerdelta verantwoordelijk zijn voor de bomaanslagen’, vertelt Nigeriaspecialist dr. Akinyinka Akinyoade aan De Morgen. ‘Volgens mij is dit het werk van lokale politici die in de aanloop naar de verkiezingen instabiliteit willen veroorzaken.’

De vijftigste onafhankelijkheidsverjaardag van Nigeria werd gisteren opgeschrikt door een dubbele bomaanslag. Minstens acht mensen kwamen om het leven nadat twee auto ontploften net buiten het ministerie van Justitie. Onder de slachtoffers is ook een politieman, zo getuigde een officier anoniem aan het persagentschap AP.

Op het moment van de explosies woonde president Goodluck Jonathan de voorstelling van de erewacht bij. De ceremonie ging zonder onderbreking verder, maar de aanwezigen merkten duidelijk dat er iets was fout gelopen.

De belangrijkste militantengroepering in de olierijke Nigerdelta van het land, de Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta (MEND), had gisterenochtend via e-mail ermee gedreigd de festiviteiten te verstoren. “Vijftig jaar lang hebben illegale militaire regeringen het land en de bronnen van de mensen in de Nigerdelta gestolen. Deze onrechtvaardigheid moet aangepakt worden.”

Sinds 2006 heeft de MEND de strijd aangevat met de regering, hebben ze pijplijnen aangevallen en werknemers van petroleumbedrijven ontvoerd. Vorig jaar kwam er evenwel een akkoord tussen beide partijen, maar volgens heel wat voormalige militanten heeft de regering zijn beloftes niet nagekomen. Als de explosies gisteren het werk waren van de MEND, dan was het de eerste keer dat ze actief waren in de hoofdstad.

“Ik denk niet dat de MEND verantwoordelijk is voor de bomaanslagen”, stelt dr. Akinyinka Akinyoade, Nigeriaspecialist van het Afrikaans Studiecentrum in Leiden. “Ze hebben er geen belang bij om dit te doen. Volgens mij is dit het werk van lokale politici die in de aanloop naar de verkiezingen instabiliteit willen veroorzaken.”

In januari moet de Nigeriaanse bevolking een nieuwe president kiezen. Huidig president, de zuiderling Goodluck Jonathan, heeft zich opnieuw kandidaat gesteld, ondanks eerdere afspraken binnen zijn eigen partij. De macht in het land wordt elke twee termijnen afgewisseld tussen het noorden en het zuiden en normaal was het nu de beurt aan iemand uit het noorden. “De bomaanslag is een poging om het gezag van Jonathan te ondermijnen”, zegt Akinyoade. “Hij is zelf van de Nigerdelta afkomstig. Als ze de explosies in de schoenen schuiven van de MEND, dan verhoogt dat de druk op zijn persoon.”