Direct naar artikelinhoud

Journalisten van 'The Sun' opgepakt in kader van corruptiezaken

Drie journalisten en een oud-journalist van The Sun zijn op borgtocht vrijgelaten na hun arrestatie zaterdag. Dat gebeurde in de nasleep van het afluisterschandaal dat News Corp op haar grondvesten deed daveren.

Volgens de Metropolitan Police in Londen vonden de arrestaties plaats op grond van inlichtingen die de groep zelf verschaft had. De vier journalisten werden in de boeien geklonken in Londen en Essex. Ook in de hoofdstad hield Scotland Yard een 29-jarige politieagent aan. De operatie past in een grootscheeps onderzoek naar steekpenningen die medewerkers van The Sun aan de politie zouden hebben betaald in ruil voor informatie over bepaalde personen of dossiers.

In een perscommuniqué dat News Corporation met haar Management and Standards Committee (MSC) publiceerde, zegt de groep dat ze met de onderzoekers van operatie-Elveden samenwerkt. Dat doet ze in het kader van de belofte, vorige zomer, om paal en perk te stellen aan "onaanvaardbare praktijken van nieuwsgaring door bepaalde individuen in het verleden".

De groep belastte het MSC sindsdien met "een grondige controle van al onze titels, onafhankelijk van de daartoe te maken kosten, en een proactieve samenwerking met het wettelijk gezag en de autoriteiten voor het geval binnen de betrokken titels potentieel relevante informatie mocht opduiken."

De eigenaar van The Sun zegt terzelfder tijd dat hij juridische ondersteuning verleent aan de gearresteerde - intussen op borgtocht vrijgelaten - medewerkers. Nog in het kader van het onderzoek vond zaterdag ook een huiszoeking plaats bij de krant.

Operatie-Elveden is in handen van een controleorgaan van de Britse politie, de Onafhankelijke Commissie voor Politie-klachten (IPCC). Ze loopt parallel met de veel bekendere operatie-Weeting, die vorig jaar tot de sluiting van de sensatiekrant News of the World noopte en vooral op illegale afluisterpraktijken sloeg.

In het kader van Elveden en Weeting zijn intussen in totaal 28 mensen gearresteerd. De spraakmakendste aanhouding was die van Rebekah Brooks, de voormalige topvrouw van News International, de Britse divisie van de door mediamagnaat Rupert Murdoch gerunde News Corporation. Ook de voormalige chef communicatie van Downing Street, Andy Coulson, kwam in moeilijkheden.

'The Sun on Sunday'

De arrestaties van zaterdag komen er overigens kort voor The Sun volgens diverse Britse bladen een zondagseditie op de markt brengt. The Sun on Sunday zou mogelijk eind april al in de rekken liggen, en een opvolger moeten worden voor News of the Word.