Direct naar artikelinhoud

Toeleveranciers krijgen sociaal plan Ford Genk

De werknemers van de toeleveringsbedrijven bij Ford Genk hebben dinsdag in de late namiddag een telefoontje gekregen dat de financiering van hun sociaal plan rond is. Ze kunnen tot vrijdag hun stem uitbrengen over de voorwaarden in het plan.

Het was de hele dag bang afwachten voor de werknemers van de toeleveringsbedrijven om te weten of hun directies met de banken en met Ford tot een akkoord zouden komen over de betaling van de premies die in het sociaal plan staan. Een voor een kwam er groen licht vanuit de directies dat het financiële plaatje rond was. Daarmee krijgen de werknemers de garantie dat zij hetzelfde plan zullen krijgen als de collega's van Ford.

Woensdag volgen er tussen 7 en 19 uur infosessies in de diverse bedrijven, waarbij ook stembiljetten worden uitgedeeld. De werknemers kunnen tot vrijdagmiddag 12 uur hun mening geven. Rond 14 uur zou de uitslag al bekend zijn, zowel voor Ford als voor de toeleveringsbedrijven.

"We zijn opgelucht dat de financiering eindelijk rond is en de mensen nu exact kunnen gaan berekenen welke afscheidspremie ze mogen verwachten", stelt Hasan Düzgün van het ACLVB bij SML. "Dat is nodig om een objectief beeld te krijgen. Het is wel jammer dat er niet veel tijd is om na te denken. De directies en vakbonden zullen zo veel mogelijk vragen proberen te beantwoorden."

De werknemers zullen woensdag (vandaag) een hele dag betaald worden.