Direct naar artikelinhoud

Gent vloert Rouches

In het enige rechtstreekse duel van de achtste speeldag tussen twee ploegen van de G5 is Gent gaan winnen op Standard. De Buffalo's klimmen voorlopig naar de tweede plaats. Afwachten of dat voldoende is om Sollied aan zet te houden. Voor de Rouches - met tien na de uitsluiting van Ezekiel kort na de rust - is het de derde nederlaag op rij.

Voor wat zijn laatste match aan het hoofd van de Buffalo's kan zijn geweest - welke directie laat zich de uitlatingen welgevallen die de Noor gisteren uitte? - bracht Trond Sollied een onuitgegeven elftal aan de aftrap. Dat hij Bruls en Wallace niet zou selecteren wisten we al. Daar bleef het niet bij. Remacle en Van Der Bruggen - laatstgenoemde gaf de voorbije weken nochtans blijk van een regelmaat - startten op de bank. De rechtsvoetige Cendros stond op linksback. Nahayo verscheen voor het eerst dit seizoen aan de aftrap als centrale verdediger. Dat liet Sollied toe Arzo door te schuiven om als '6' om het middenveld te stofferen met meer voetbalvermogen. Tot slot stond Soumahoro voor het eerst in de basis.

Ron Jans hield het simpel. Hij wijzigde het team dat op Beerschot niet kreeg wat het verdiende, slechts op één plaats: Fryers moest op linksback de plaats ruimen voor de opnieuw fitte Pocognoli.

Standard dwong tijdens de eerste helft 67 procent balbezit af, maar toch stond het aan de rust 1-1. Na een gemiste kans van Gonzalez en een dubieuze interventie van Melli op Gonzalez, kwamen de Rouches op voorsprong. Ezekiel liep op links weg van Melli. Een schande is dat niet voor de Spanjaard. Liersespits Menga kan een spurt van 60 meter aan, maar over kortere afstand is Ezekiel allicht de snelste in de Belgische competitie. Ezekiel zette voor, Cendros trapte de bal tegen de eigen paal - dat komt ervan als je tegenvoets speelt - en Buyens duwde de rebound binnen. Zijn vierde doelpunt al dit seizoen. Niet slecht voor een verdedigende middenvelder die geen gelegenheid laat voorbijgaan om te infiltreren.

Rood Ezekiel

Eens het halfuur voorbij, kwam Gent beter in de wedstrijd. Soumahoro brak uit. Het leverde een eerste hoekschop op voor de Buffalo's. Er volgde een tweede op een kopbal van Eriksson aan de tweede paal.

Ron Jans zag de bui hangen en deed zijn verdedigers teken dat ze hoger moesten postvatten. Het baatte niet. Mboyo centerde in de richting van Soumahoro. In een poging om de Ivoriaan voor te zijn, gleed Van Damme de bal in eigen doel.

De tweede helft startte tumultueus. Ezekiel gaf langs de zijlijn Rafinha een elleboogstoot. Ref Van De Velde greep naar zijn achterzak en gaf de Ghanees rood. Terecht. Dat Ezekiel tot dan meer dan op zijn beurt foutief werd aangepakt, kan een verzachtende omstandigheid zijn maar is geen excuus. Wat daarop volgde was hommeles, met gele kaarten voor Pocognoli en Mboyo.

Standard dus met tien en veel gram verder. Gonzalez kon net niet bij een hoge voorzet van Cisse en Buzaglo knalde op de vuisten van Padt. Sclessin kwam niet meer tot bedaren en verwenste God en klein Pierke toen Gent met een gelukje 1-2 voor kwam. Een schot van Arzo belandde op de rug van Pocognoli en vandaar achter de totaal verraste Kawashima tegen de netten. Wat goed was begonnen voor de Rouches liep uit de hand al moest er nog een dik halfuur worden gespeeld en ontbrak het Van Damme en co. niet aan overgave om het tij te doen keren. Van het kort gebonden spel waar Ron Jans zo tuk op is - tijdens de eerste helft werd er van de ene speler naar de andere soms tot tien keer getikt - bleef niet veel meer over.

De coach van Standard greep in. Hij wisselde Buzaglo voor Batshuayi en Seijas door Bulot. Hoe Gonzalez ook draaide en keerde om voor zichzelf of een ploegmaat de opening te vinden, het lukte niet. Gent hield zijn tweede uitzege van het seizoen vast.