Direct naar artikelinhoud

Bernanke probeert markten gerust te stellen

De risico's van het soepel geldbeleid wegen niet op tegen de voordelen, zei Fed-voorzitter Ben Bernanke. Hij probeerde beleggers gerust te stellen dat de geldkraan openblijft.

De markten keken met meer dan gewone belangstelling uit naar de voorstelling van het halfjaarlijkse rapport van de Amerikaanse centrale bank (Fed) over het monetaire beleid. De notulen van de jongste Fed-vergadering hadden vorige week zenuwachtigheid veroorzaakt, omdat sommige bestuurders vinden dat de Fed relatief snel de aankoop van obligaties moet afbouwen.

Bernanke maakte duidelijk dat hij voorstander is van een voortzetting van het soepele monetaire beleid. "We denken niet dat de potentiële kosten van de grotere risicoappetijt op sommige financiële markten groter zijn dan de voordelen van de lage rente."

"De voordelen van het soepel geldbeleid zijn duidelijk", beklemtoonde Bernanke. "Het monetair beleid biedt belangrijke steun aan het economisch herstel. Het laag houden van de langetermijnrente hielp de heropleving van de huizenmarkt en leidde tot een stijgende verkoop en productie van auto's en andere duurzame goederen. Door de werkgelegenheid en het gezinsvermogen te verhogen, ondersteunt de Fed het consumentenvertrouwen en de consumptie."

De Fed koopt elke maand voor 85 miljard dollar (65 miljard euro) staatsobligaties en herverpakte hypotheken. Hij probeert zo de langetermijnrente en hypothecaire rente laag te houden en de economische groei aan te zwengelen.

Bernanke onderstreepte ook dat hij bezorgd is over de sterke verstrakking van het begrotingsbeleid. "Het Congres raamt dat de budgettaire politiek dit jaar bij ongewijzigd beleid de economische groei met 1,5 procentpunt zal drukken. Zowat 0,6 procentpunt daarvan is te wijten aan de automatische vermindering van de overheidsuitgaven, die op 1 maart van kracht wordt."

Die hakbijl is een gevolg van de half mislukte onderhandelingen over het vermijden van de begrotingsafgrond. Het Congres en president Obama gaven zichzelf met Nieuwjaar twee maanden extra tijd om een akkoord te bereiken over een vermindering van de uitgaven. Als ze daar niet in slagen, gaan de uitgaven automatisch sterk naar omlaag. Bernanke riep de politiek op om tegen morgenavond een compromis te sluiten.