Direct naar artikelinhoud

Philips perfectioneert snoeimes

Topman Frans Van Houten gaat verder in de Philips-traditie en schrapt voor de tweede keer in een jaar tijd in het personeelsbestand. De Belgische werknemers gaan een onzekere herfst tegemoet.

's Ochtends, bij de start van zijn jaarlijkse Capital Market Day in Londen, had Philips-topman Frans Van Houten nog maar eens het mes gezet in zijn bedrijf. 2.200 banen moeten verdwijnen. Dit cijfer komt boven op de reductie van 4.500 jobs in de herfst van vorig jaar. De operatie moet ervoor zorgen dat Philips tegen 2014 in totaal 1,1 miljard euro bespaart. Dat als antwoord op de moeilijke conjunctuur.

De banen sneuvelen vooral in de lichtdivisie en de medische poot ('healthcare'). "De kostenbesparingen vinden niet plaats in onze afdelingen onderzoek en ontwikkeling", verzekerde Van Houten en ook het verkoopapparaat blijft ongemoeid. Philips wil zijn producten immers veel sneller in de winkelschappen krijgen.

Het is nog niet bekend waar de ontslagen precies vallen. De Nederlandse pers weet te melden dat er zeker in het thuisland jobs moeten sneuvelen. Volgens een woordvoerder zal het de ontslagronde echter 'merendeels' op rekening van buitenlandse vestigingen komen.

Onmiddellijk gingen de alarmsignalen af bij de 3.200 werknemers van Philips België. In Turnhout, de grootste Belgische Philips-vestiging, maken 1.800 mensen energiezuinige hogedrukgasontladingslampen (HID). In Brugge is een 300-tal man aan de slag bij de tv-ontwikkelingsdivisie die overgaat naar het Hongkongse TPV.

ABVV-secretaris Serge Seret heeft 'geen enkel vertrouwen' in een goede afloop. Het personeel heeft de boodschap uit Amsterdam goed begrepen dat vooral in 'healthcare' en 'verlichting' gesnoeid zal worden. "Ik heb aan de directie onmiddellijk de vraag gesteld of er gevolgen zijn voor Philips Turnhout. Ze hebben me niet kunnen verzekeren dat we buiten schot blijven."

In Turnhout zijn bonden en directie trouwens nog bezig met een eerdere herstructurering. In mei schrapte Philips 136 jobs bij de bedienden. "We zijn in de eindfase van de informatie- en consultatieronde", zegt Seret. "Maar het is duidelijk dat dergelijke aankondigingen de besprekingen tussen het personeel en de directie bemoeilijken." Deze zomer vroegen de West-Europese werknemers van Philips Lighting zich in een open brief af of er nog toekomst is voor hun fabrieken. Philips zet steeds meer in op ledlampjes en verhuist de productie naar lagelonenlanden.

In Nederland heerst dezelfde woede. "Een staaltje van ordinair aandeelhouderskapitalisme", heette het bij de Nederlandse socialistische vakbond FNV.

Echt schrikken van de Philips-politiek doen de bonden niet. Philips en 'saneren' zijn de afgelopen decennia synoniem geworden waarbij aandeelhouderswaarde voorop stond. Wat niet in dat plaatje paste, werd zonder verpinken afgestoten of weggesnoeid. Het Nederlandse NOS maakte de oefening waaruit blijkt dat 26 jaar geleden liefst driemaal zoveel werknemers bij Philips aan de slag waren. Ruim 230.000 jobs gingen verloren. In ons land werkten eind de jaren 80 nog 18.700 mensen voor Philips.

Alle onderdelen die niet voldoende tot de winst bijdroegen, werden verkocht. De uitvinder van de cd-speler stootte verschillende consumentenelektronica af. Ook gsm's moeten de deur uit, net zoals de chipafdelingen, de schermenproductie of computers. De omzet van het Nederlandse concern zit al geruime tijd in dalende lijn.

Vandaag werkt Philips rond drie grote pijlers: gezondheidszorg, verlichting en 'lifestyleproducten' zoals sapcentrifuges en een wekkerradio die je met licht wekt.