Direct naar artikelinhoud

'Ik maakte een goede kans om Belg te worden'

'Als ik niet gestopt was, maakte ik een goede kans om Belg te worden.' Bernard Arnault, zaakvoerder van luxemerkenconcern LVMH, moest echter buigen voor de publieke verontwaardiging. 'Ik verzeker u: mijn economische belangstelling voor België zal hierdoor niet veranderen.' Martin Buxant

Waarom trekt u uw aanvraag in?

Arnault: "Ik heb de impact in Frankrijk van mijn aanvraag voor een dubbele nationaliteit onderschat. Sinds september word ik beschouwd als een fiscale vluchteling. Ik beklemtoonde nochtans steeds dat ik mijn belastingen in Frankrijk zou blijven betalen. Mijn groep LVMH is aanwezig over de hele wereld en deze polemiek heeft voor een negatieve impact op ons imago gezorgd. Daarom heb ik mijn aanvraag ingetrokken. Het heeft dus niets te maken met mijn banden met België of mijn achting voor het land. Het verandert ook niets aan de economische link van LVMH met België."

Waarom wilde u dan in de eerste plaats Belg worden?

"In 2008 heb ik mijn stichting Protectinvest gevestigd in België, met als doelstelling om de integriteit van LVMH te beschermen. Het was nuttig geweest om de Belgische nationaliteit te verkrijgen om de stichting te versterken. Maar mijn boodschap werd ondanks alle verduidelijking slecht begrepen in Frankrijk. Ik werd in de media bestempeld als iemand die wegloopt voor de fiscus. Dat is absoluut niet waar."

De Franse pers - Libération op kop - pakte u hard aan. Maar ook in België waren de reacties verdeeld. Verraste u dat?

"Ik kan u verzekeren dat ik alle procedures correct heb gevolgd in België. Daarover mag geen discussie zijn. Zelfs de voorzitter van de Kamercommissie Naturalisaties, Georges Dallemagne (cdH), heeft dat gezegd. Als ik niet gestopt was, maakte ik een goede kans om Belg te worden."

Nochtans was u een belangrijk discussiepunt in het Belgisch parlement.

"Jawel. Als je groep een internationale reputatie en een groot economisch belang heeft, dan is het normaal dat er reacties komen. De reacties zijn positief en negatief geweest, afhankelijk van de politieke kleur. Maar die politieke machtsverhoudingen in België ken ik onvoldoende. Al vind ik het sowieso een fantastisch land. En ik verzeker u opnieuw: mijn economische belangstelling voor België zal niet veranderen."

U zult geen bedrijven of filialen van LVMH terugtrekken?

"Nee, absoluut niet. Zulke beslissingen hebben niets te maken met mijn naturalisatieaanvraag."

Vindt u het Belgische belastingsysteem rechtvaardiger dan het Franse?

"Kijk, volgens mij moet men op het vlak van fiscaliteit nu eindelijk samenwerken met alle Europese landen. Er moet een Europese harmonisering komen van de fiscale systemen. Ik ben ervan overtuigd dat de grote verschillen tussen de lidstaten niet goed zijn. In een Europa waarin mensen en bedrijven zich gemakkelijk kunnen verplaatsen, zijn die fiscale verschillen een probleem. Ik denk dat de Europese leiders hierover moeten nadenken. En het is misschien ook belangrijk om te kijken naar het onderwerp dat vandaag overal opduikt: de fiscale paradijzen. Al liggen die vooral buiten Europa."

Beschouwt u België, waar vermogens veel minder worden belast, als een fiscaal paradijs?

"Nee. Ik denk niet dat België op de lijst met fiscale paradijzen thuishoort. Absoluut niet."

Uw aanvraag kwam samen met de verhuizing van acteur Gérard Depardieu naar België. Heeft dat de negatieve commentaar versterkt?

"Ik heb de negatieve impact van mijn aanvraag zeker onderschat. Misschien is de impact nog groter in Frankrijk door andere gebeurtenissen, tja. Ik dacht dat de procedure in alle discretie zou lopen, maar het is spijtig genoeg helemaal anders uitgedraaid."

De laatste jaren hebt u miljarden euro's in Belgische maatschappijen geïnjecteerd. Waarom?

"Ik heb aandelen in België geconcentreerd omdat mijn stichting in België gevestigd is. De stichting zit alleen in België omdat in Frankrijk zulke stichtingen momenteel onmogelijk op te richten zijn. Men vraagt zich af of ik fiscale voordelen uit de stichting wil puren bij het beheer van mijn patrimonium. Mijn antwoord is: absoluut niet. Ik heb aandelen van een Belgische maatschappij, maar ik blijf in Frankrijk wonen. Ik val dus volledig onder het Franse fiscale regime. Bij mijn opvolging zouden de successierechten in Frankrijk betaald moeten worden."

U wordt geen Belg, maar u hebt hier nog wel een residentie.

"Ik heb een appartement in Ukkel en ik zal dat houden. Maar ik zal mijn manier van leven niet veranderen - ik blijf in Frankrijk wonen. Als ik af en toe naar Brussel kom, heb ik mijn appartement. Ik ben niet van plan om een ander, groter verblijf in Brussel te kopen."

Het Brussels parket heeft een onderzoek geopend naar uw Belgische maatschappijen. Het zouden postbusbedrijven zijn.

"Ik kan u alleen antwoorden dat wij tot nu toe geen doorlichting of zelfs geen vragen van het gerecht kregen. U moet het aan de bevoegde overheden vragen. Bovendien kan ik u verzekeren dat de verschillende maatschappijen van ons in België de nationale administratieve en fiscale regels steeds strikt respecteren."

Hebt u de indruk dat in Frankrijk en België de rijken worden opgejaagd?

"In België? Dat weet ik niet. Men moet zich bewust zijn dat voor de economische groei, voor de strijd tegen werkloosheid - belangrijk in Frankrijk maar ook in België - de steun van de ondernemers zeer belangrijk is. De ondernemers en de privébedrijfsleiders kunnen de werkloosheid doen dalen via aanwervingen.

"Die ondernemers moeten dus gemotiveerd en gesteund worden. Sinds enkele jaren is de mentaliteit tegenover bedrijfsleiders niet goed. In Frankrijk was dat ook al onder de vorige regering. In mijn land worden voetbalspelers meer gewaardeerd dan ondernemers. Dat betreur ik, want die laatsten zijn essentieel voor de groei. De perceptie moet hersteld worden."