Direct naar artikelinhoud

Frans gerecht ondervraagt minister Woerth

In het kader van de zaak-Bettencourt, over onder meer fiscale fraude door de erfgename van het L’Oréal-imperium, heeft het Franse gerecht minister van Arbeid Eric Woerth aan de tand gevoeld. Vraag is of er sprake was van belangenvermenging.

De speurders van de financiële brigade ondervroegen Woerth op zijn kabinet. De minister, die in deze fase van het onderzoek alleen als getuige optreedt, moest uitleg verschaffen over een mogelijk belangenconflict tussen hemzelf en Liliane Bettencourt. De 87-jarige erfgename van de cosmeticagroep L’Oréal wierf enkele jaren geleden Woerths vrouw als vermogensbeheerster aan, terwijl de politicus zelf minister van Begroting en schatbewaarder van de centrumrechtse UMP van Nicolas Sarkozy was.

Intussen heeft Bettencourt bekend dat een deel van haar bijna 17 miljard euro wegende fortuin in het buitenland geparkeerd werd om de Franse fiscus te omzeilen. De speurders willen weten of Woerth daar destijds weet van had. Ook willen ze achterhalen of aan de aanwerving van Florence Woerth niet een bepaalde voorwaarde was verbonden - wat uit telefoongesprekken blijkt die Bettencourts butler in het geheim heeft opgenomen.

Het element dat de speurders wellicht het meest interesseert, is de vraag of er sprake is geweest van illegale partijfinanciering. Claire Thiboult, een gewezen boekhoudster van Bettencourt, heeft bevestigd dat haar hoofdvermogensbeheerder Patrice de Maistre haar begin 2007 voor 150.000 euro cash deed afhalen. Volgens Thiboult was het geld voor Eric Woerth bestemd, die over de financiering van de presidentiële verkiezingscampagne van Nicolas Sarkozy ging. De Maistre en Woerth zouden elkaar kort daarna op een diner ontmoet hebben. (LD)