Direct naar artikelinhoud

Levensverwachting blanke ongeschoolde Amerikaan daalt

Demografen zijn in rep en roer nu blijkt dat de levensverwachting van laagopgeleide, blanke Amerikanen sterk is teruggelopen.

De cijfers liegen er niet om. Blanke vrouwen die hun school niet afmaakten hebben sinds 1990 vijf jaar aan levensverwachting ingeleverd, blanke laagopgeleide mannen worden gemiddeld nog maar 67,5 jaar oud, drie jaar minder dan in 1990.

Over de oorzaken van de dalende levensverwachting lopen de meningen uiteen. Experts in de Verenigde Staten noemen drugsgebruik, roken, obesitas en de achterblijvende gezondheidszorg als mogelijke verklaring. "In de VS staat alles eigenlijk op fout", zegt Van Wissen. "Zo is de gezondheidszorg er erg goed voor de rijkeren, maar erg slecht en onbetaalbaar voor armen."

De bevinding dat de levensverwachting bij laagopgeleide blanken Amerikanen afneemt, hing al in de lucht. Eerdere tellingen signaleerden al enige afname in levensverwachting over kortere periodes. Maar de nieuwe cijfers, gepubliceerd in het vakblad Health Affairs, komen als een schok. "We zijn gewend te klagen dat de levensverwachting soms niet snel genoeg toeneemt", aldus demograaf John Haaga van het National Institute of Aging in The New York Times. "Maar om opeens een achteruitgang te zien is diep verontrustend."

Saillant detail is dat zwarte vrouwen en vrouwen van Spaanstalige komaf nu een iets langere levensverwachting hebben dan de laagopgeleide blanke vrouwen. Ook bij zwarte en Spaanstalige mannen is de levensverwachting juist toegenomen. Traditioneel bleef de gezondheid van die groepen altijd achter. Een lichtpuntje: het aantal laagopgeleide inwoners van de VS is de afgelopen jaren afgenomen, van 22 procent in 1990 tot 12 procent. 'Goede nieuws dat deze groep steeds minder mensen omvat', zegt hoogleraar volksgezondheid van de universiteit van Illinois Stuart Jay Olshanskyj. 'Het slechte nieuws is dat de mensen die erin zitten eerder doodgaan.'