Direct naar artikelinhoud

Politicus schrijft een boek, hij weet wanneer dat moet

Een paar weken voor de verkiezingen staan de rekken vol met boeken van politici. De nieuwe blikvanger: Bart De Wevers dieetboek. De politicus schrijft een boek en hij weet wanneer dat moet.

Zelfs de gereputeerde beurskrant Wall Street Journal stuurde gisteren een journalist naar de voorstelling van hét boek van het Belgische najaar, Het regime van Bart De Wever. De N-VA-voorzitter stelde zijn boek voor in het Zeepreventorium in De Haan. Niet toevallig, het begeleidingscentrum voor obese kinderen krijgt de opbrengsten van het boek. En dat wordt heel wat. Uitgeverij Davidsfonds heeft al twee drukken van 20.000 exemplaren klaar en rekent minstens op een derde. Ter vergelijking: het kookboek van Steve Stevaert ging 21.000 keer over de toonbank. En het zeer succesvolle Hoe durven ze? van PvdA-voorzitter Peter Mertens zit vandaag rond 18.000 exemplaren.

U zal de volgende weken niet naast "het geestigste dieetboek ter wereld" kunnen kijken, voorspelt boekenfederatie boek.be. "Ik ben overtuigd dat het een succes wordt", benadrukt directeur Geert Joris. "Non-fictie doet het altijd goed in Vlaanderen. Zeker met bekende mediafiguren. Mensen die anders zelden boeken kopen, willen weten hoe De Wever dat dieet aanpakte."

Strategisch oké

Naast De Wever brengt nog een klein dozijn politici een boek uit in aanloop naar de stembusslag. Vorige week lanceerde N-VA-partijgenoten Theo Francken en Sarah Smeyers België. Land zonder grens, een boek over immigratie. Ook extreemrechts boegbeeld Filip Dewinter heeft pas Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie klaar over het belangrijke verkiezingsthema, zeker in Antwerpen. En de liberale lijsttrekker in 't Stad, Annemie Turtelboom, schreef in mei samen met partijgenoten Gwendolyn Rutte en Noël Slangen het boek De toekomst kan elk moment beginnen, een bundeling van hun Kippenvel-blog.

De kopstukken beconcurreren elkaar dus ook in de boekenwinkel. In Gent gaat de strijd tussen burgemeester Daniël Termont (sp.a) en Mathias De Clercq (Open Vld). Die laatste loopt al een tijdje overal met zijn Dromen van Gent onder de arm. Daarin zet de liberaal zijn toekomstvisie op de stad uiteen. Iets wat Termont overdoet in Daniël Termont. Mijn Gent en mijn visie op de toekomst, dat zondag verscheen.

Communicatiespecialist Jan Callebaut is kritisch voor het boek van De Wever en de toevloed van schrijvende politici voor 14 oktober. "Ik begrijp de schrijfkoorts wel. Iedereen wil nu zo veel mogelijk in de schijnwerpers staan. Maar ik heb toch bedenkingen, zeker bij het dieetboek van De Wever. Wat wil hij tonen? Aandacht krijgt hij sowieso als kandidaat-burgemeester, daarvoor moet hij nu geen dieetboek uitbrengen. Misschien wil hij de verandering belichamen die zijn partij ook predikt. Die boodschap zit er wel ergens in verweven. Strategisch geen slechte zet."

Volgens Callebaut heeft een politicus die een boek schrijft wel zijn verdiensten, maar trop is te veel. "Als ze de tijd nemen om hun hele gedachtengang uit te werken, is dat goed. Het kan een aanvulling zijn op snelle communicatie via tweets en interviews. Maar politici moeten ook opletten met hun ijver in verkiezingstijd. Er verschijnen zo veel boeken, hun waarde wordt zo na een tijd vernietigd."


INTERVIEW CARTOONIST ERIK MEYNEN

'Hij is snel getekend'

Het crashdieet van N-VA-voorzitter Bart De Wever is de voorbije maanden op de voet te volgen in de cartoons van Erik Meynen in Het Laatste Nieuws.

U amuseert zich dankzij het dieet van De Wever?

"Tuurlijk. Bij zijn terugkeer uit vakantie was hij nog een stuk vermagerd. Hoe moest ik hem nu nog tekenen? Ik had hem al van dikkerd getransformeerd tot een magere figuur met een slobberend kostuum aan. De oplossing blijkt simpel: voortaan teken ik hem gewoon als een streepjesmannetje. Als karikaturist moet je altijd een beetje overdrijven (lacht)."

U hoopt misschien dat de N-VA'er ook hervalt?

"Ik zal hem sowieso niet als een streepje blijven tekenen. Al is het wel gemakkelijk, hij staat nu veel sneller op papier. En aangezien ik hem in de meeste stukjes opvoer... Maar als hij hervalt zal ik daar niet rouwig om zijn. Ook als dikkerd tekende ik hem al graag. Al blijft mijn absolute voorkeur toch gaan naar Guy Verhofstadt. Die was dankbaar voor een karikaturist."

Hebt u al slechte commentaar gehad?

"Er heeft mij nog niemand boos opgebeld uit de Wetstraat. Ook Bart De Wever niet. Van de lezers krijg ik wel reacties, maar zelden of nooit negatief. Iedereen weet dat het om te lachen is."


HITLIJST

De best verkochte boeken van politici

'Koken met Steve', Steve Stevaert: 20.000

'Rechts voor de Raap', Jean-Marie Dedecker: 19.000

'Hoe durven ze?', Peter Mertens: 18.000

'De memoires. Luctor et emergo', Wilfried Martens: 16.000

'De memoires. Gedreven door een overtuiging', Leo Tindemans: 12.000

'Memoires', Jean-Luc Dehaene: 11.300

'Mijn jaren in Europa', Karel Van Miert: 9.000

'Burgermanifesten', GuyVerhofstadt: 8.000