Direct naar artikelinhoud

Monami stuwt topsporters mentaal naar hoger niveau

Olympische medaillewinnaars Dominique Monami en Ann Simons hebben zich op het mental coaching gestort. Hun rijke ervaring moet topsporters mentaal net dat tikkeltje sterker maken. 'Het kan het verschil betekenen tussen een goede en een super prestatie.'

Dominique Monami is het gezicht van Mentally Fit Institute (MFIt). Acht jaar geleden ging de ex-tennisster bij MFIt aan de slag en intussen is ze opgeklommen tot directrice. "Duidelijke objectieven stellen", zegt ze. "Dat is de basis van mentale coaching. Je moet iemand bewust maken van wat hij of zij wil. De atleet moet voor zichzelf uitdagende maar realistische doelen bepalen. Uiteraard worden die niet altijd gehaald, maar hoe vaker het lukt, des te gemotiveerder de atleet aan de slag gaat."

MFIt (opgericht in 2000) heeft inmiddels veertig 'coaches' in dienst en is in acht landen actief. Het zwaartepunt ligt in België met de hockeyteams als uithangbord. Tot en met de Spelen in Peking was Alain Goudsmet de mental coach van het Belgische hockeyteam. De Red Lions legden er de basis voor hun vijfde plaats vorige maand in Londen, voor hun verzekerde stek bij de wereldtop.

Goed twee jaar geleden nam Goudsmet de Red Panthers, het damesteam, onder zijn vleugels. Ook zij kwalificeerden zich voor de Spelen, voor het eerst in de geschiedenis,en kijken intussen halsreikend uit naar Rio 2016. "In enkele jaren tijd zijn we vijftien plaatsen gestegen op de wereldranking", zegt ervaren speelster Jill Boon.

Intussen is ook de opvolging al verzekerd, zo lijkt. Zowel de jongens als de meisjes bij de -16 kwamen onlangs met een zilveren medaille terug van het EK. Die laatsten worden overigens ook gecoacht door een oude bekende. Ann Simons, in Sydney nog goed voor judo-brons, moest zes jaar geleden door blessureleed stoppen met topsport maar speelt nu haar rijke ervaring door aan de jonge hockeytalenten. "Aan de top zijn er fysiek nog weinig verschillen tussen de atleten maar op het mentale vlak kan er wel degelijk veel verschil gemaakt worden."

Mental coaching heeft overigens enkel zin als de atleten fysiek, technisch en conditioneel top zijn, benadrukt Goudsmet. "Iemand die uitgeput is of technisch te weinig onderlegd, kan niet presteren, hoe gemotiveerd ook. Maar bij een topsporter kan mental coaching het verschil betekenen tussen een goed toernooi en een super toernooi."

En na elke prestatie volgt een belangrijke debriefing. De atleet zelf kan aan de hand van een op voorhand uitgezette prestatiepiramide bepalen hoe hij of zij gepresteerd heeft. Goed, voldoende, uitmuntend of ontstellend zwak.

Goudsmet is ook de man die de hockeyspeelsters naargelang hun temperament, persoonlijkheid in vier kleuren opdeelde. "Het bevorderde de communicatie op en naast het veld", zegt Boon. "Iedereen wist veel beter hoe met elkaar om te gaan."

MFIt was de voorbije week met Michèle George nog goed voor twee gouden medailles op de Paralympics.