Direct naar artikelinhoud

De Wever gooit stadsslogan in kiesstrijd

''t Stad is van iedereen'. Als Bart De Wever (N-VA) burgemeester wordt van Antwerpen is dat niet langer de slogan van de Scheldestad. Dat zegt hij na de rellen dit weekend in Borgerhout. 'Iets wat van iedereen is, is niets waard. Dan moet je niet verwonderd zijn dat het respectloos wordt behandeld.'

In Borgerhout kwam het zaterdagmiddag tot een confrontatie tussen jongeren die wilden demonstreren tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims en de politie. Die laatste probeerde de relschoppers weg te houden van een braderij die op dat moment aan de gang was op de Turnhoutsebaan. De betogers hadden via sms opgeroepen te verzamelen,maar hadden geen toestemming gekregen van de stad. Zo'n 230 amokmakers werden administratief aangehouden. Het hele voorval zorgt vier weken voor de gemeenteraadsverkiezingen onvermijdelijk voor een stevige discussie tussen grote concurrenten Bart De Wever (N-VA) en huidig burgemeester Patrick Janssens (sp.a).

Beiden zijn het erover eens dat de politie goed werk heeft geleverd dit weekend. Maar daarmee is niet alles gezegd. "De burgemeester hoort tot een partij die dit heeft gecreëerd", oordeelt De Wever. Hij verwijst daarbij naar de slogan van de stad. "Die weerspiegelt volledig de filosofie." Naast de 'stralende A' staat al jaren ''t Stad is van iedereen' als slogan bij elke communicatie van Antwerpen met zijn inwoners. "In mijn ogen is 't Stad niet van iedereen", stelt De Wever. "Mocht ik burgemeester worden, dan gaat die slogan er dan ook uit." Een beslissing die het schepencollege toekomt.

"Iets wat van iedereen is, is niets waard, is gratis", klinkt de redenering van De Wever. "Dan moet je ook niet verwonderd zijn dat het respectloos wordt behandeld. Iedereen heeft plichten. De stad is alleen van die mensen die een inspanning leveren om ertoe te behoren. Dat deze jongeren net de dag van de Reuzenstoet - voor veel Antwerpenaren toch een bijzonder moment - hebben uitgekozen, getuigt van zeer weinig respect."

"Dat 't Stad niet van iedereen is, zegt Vlaams Belang al van bij het begin", schiet burgemeester Janssens terug. "Als de N-VA er ''t Stad is van ons alleen' wil van maken, dan moeten ze dat maar zeggen", klinkt het. "Dit is heel klein, maar voorspelbaar. Trouwens, wij hebben altijd gezegd dat er een verhaal is van rechten en plichten."

De kritiek van De Wever dat zijn partij dit "heeft gecreëerd", noemt Janssens lachwekkend. "De manier waarop wij de zaken hier nu aangepakt hebben, is een voorbeeld voor andere gemeenten."

De discussie gaat veel verder dan die over een 'baseline' van een marketingcampagne. De slogan ''t Stad is van iedereen' werd samen met de stralende A gelanceerd in 2004 om Antwerpen een gezicht te geven. Een nieuw elan, na de Visa-affaire, die een jaar voordien leidde tot de val van het bestuur. Het werd een symbool, en is nu mee de inzet voor de verkiezingen. "De slogan staat voor een discours van rechten, ik vertel een van plichten", vat De Wever het zelf samen. Voor alle duidelijkheid: de stralende A wil de N-VA niet weg. "Ik stel die niet in vraag", zegt De Wever. "Integendeel, ik wil die uitbreiden om er de Vlaming mee naar Antwerpen te trekken. Vandaag dient die alleen voor communicatie met de Antwerpenaren."

>> 4-5