Direct naar artikelinhoud

We gaan kleiner en groener wonen

Nieuwbouwwoningen in Vlaanderen worden kleiner gebouwd en met meer aandacht voor energiebesparing. Dat stelt de Vlaamse Confederatie Bouw in aanloop naar bouwbeurs Batibouw. ‘De financiële crisis speelt mee en gezinnen worden ook steeds kleiner’, verklaart Rik Mondelaers.

Nieuwe bouwtrend door dure grond en kleinere gezinnen

Brussel

Om energie te besparen doen nieuwbouwers ook steeds meer een beroep op alternatieve energiebronnen en soms worden die met meerdere gezinnen gedeeld.

Nieuwbouwwoningen worden steeds kleiner. Dat is een van de bouwtrends die zich steeds duidelijker aftekenen. Een belangrijke reden, die al langer speelt, is dat bouwgrond steeds duurder is geworden. “Terwijl er vroeger kavels van 10 are voor een woning werd voorzien, is dat nu maar 2 à 3 are meer”, zegt Rik Mondelaers, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Daarnaast worden er ook meer rijhuizen gezet, zelfs in nieuwbouwwijken. We zijn van viergevelwoningen overgestapt naar driegevelwoningen en nu bouwen we tweegevelwoningen met een kleinere tuin.Tegenwoordig speelt ook veel meer het feit dat de gezinnen steeds kleiner worden. Er komen ongeveer 50.000 nieuwe gezinnen per jaar bij maar die worden steeds ‘dunner’. Mondelaers: “Uit de prognoses valt af te leiden dat er daardoor in de toekomst ook steeds meer kleinere woningen nodig zullen zijn.”Maar nu al krimpen de nieuwe huizen die in Vlaanderen worden neergepoot. Naast kleinere gezinnen en te dure bouwgronden speelt ook de financiële crisis. “Banken zijn strenger geworden bij het verlenen van leningen, die kleiner worden, en de materialen in de bouw worden duurder. Ook dat leidt ertoe dat mensen kleiner gaan bouwen”, zegt Mondelaers.

Anderzijds zijn de omstandigheden om een nieuw huis te bouwen, al is het dan maar een kleintje, momenteel erg gunstig, zo blijkt uit berekeningen van de VCB. “Zo ligt de maandelijkse aflossing voor een woning nu ongeveer 100 euro lager dan twaalf jaar geleden en kost een nieuwe energiezuinige woning 20 euro per maand minder aan verwarming, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.Redenen voor die lagere maandelijkse aflossing zijn de lagere rentevoeten, de verlaagde btw en de lagere bouwkosten. “De hypothecaire rentevoet bedraagt op dit moment, mede door de financiële crisis, slechts 4,43 procent terwijl die vorig jaar op 4,70 procent lag en in 2008 zelfs op 5,35 procent”, zegt de directeur-generaal. Wie nog voor 31 maart een bouwaanvraag indient bij de gemeente, kan voor de eerste schijf van 50.000 euro ook nog rekenen op het verlaagde btw-tarief van 6 procent.Ten slotte zijn de bouwkosten door de daling van de grondstofprijzen ook naar beneden gegaan. Alles samen zorgt dat er volgens de VCB voor dat de aflossing voor een standaardwoning nu 96 euro lager ligt dan twee jaar geleden, en dat terwijl de bouwgrondprijs toch opnieuw met 8 procent gestegen is. Dillen: “Daarbij komt nog dat nieuwe woningen energiezuiniger geworden zijn omdat het maximale energiepeil nu E80 bedraagt. Dat zorgt voor 20 euro energiebesparing per maand.”Door de gratis verzekering gewaarborgd wonen van de Vlaamse overheid is het risico voor de nieuwbouwer die zijn job zou verliezen, ook beperkt, aldus de VCB. Naast steeds kleinere huizen is een tweede belangrijke trend energie besparen door een beroep te doen op alternatieve energiebronnen. “Er wordt zoveel geschreven en gepraat over Kyoto, Kopenhagen, het klimaat en er zijn ook verschillende gunstige tussenkomsten van de overheid dat bouwers hun conclusies trekken. Mensen redeneren dat energie steeds duurder zal worden in de toekomst en gaan vooral daarom groener bouwen. Iedereen kent al de zonnepanelen maar ook de warmtepompen of grondwarmtepompen en houtpelletkachels zijn in opmars. Zo wordt een op de tien nieuwe woningen al uitgerust met een dergelijke warmtepomp”, zegt Mondelaers. Omdat zo’n pomp nog een fikse investering vraagt, zijn het voorlopig vooral de duurdere woningen die ermee uitgerust worden. Maar het blijft daartoe niet beperkt. In heel wat nieuwbouwwijken worden de huizen nu gebouwd als zogenaamde globale passiefwoningen. Daarbij worden alternatieve energiebronnen soms collectief gebruikt. Zo kan één grondwarmtepomp warmte leveren aan vier of vijf verschillende huizen. Al die nieuwe energietechnieken en -systemen krijgen op de bouwbeurs Batibouw ook ruime aandacht, aldus nog de VCB.