Direct naar artikelinhoud

Wegwijs op de dansvloer

SlagsmålsklubbenVrijdag 17/7, Café03.00 - 04.00 uur

Vikings op speed? Super Mario in een technokorset? Beats die knapperiger klinken dan Knäckebröd? Geen idéé hoe we Slagsmålsklubben béter zouden kunnen omschrijven. Dit kierewiete Zweeds partycombo smeedt Gameboytunes aan italodisco, energieke elektro aan snedige eurohouse, en weet een even hilarische als dansbare show op te zetten.

RitonVrijdag 17/7, Café04.00 - 06.00 uur

Naast patroonheilige van de gay scene (zijn bekendste heet Homies & Homos), is Henry Smithson aka Riton ook een uitzonderlijk remixer én vriend aan huis bij de broers Dewaele, met wie hij Die Verboten vormt. Dat hij nog meer in zijn mars heeft, bewijst Riton vanavond. Dan verdwijnt de snedigste soul, R&B, hiphop en house onder zijn naald.

AlmasVrijdag 17/7, Ballroom01.00 -01.45 uur

In het Russisch zou zijn naam ‘diamant’ betekenen, in het Mongools ‘wilde man’ terwijl het Spaanse ‘alma’ dan weer wijst naar de ziel. Nomen est omen bij Almas: verwacht je dus aan soulvolle juweeltjes van een woeste gek. Wie een zwak heeft voor Lamb en Orbital, maar evenmin vies is van een perverse scheut sludgemetal, zit goed bij deze geluidstovenaar.

DJ HellMaandag 20/7, Bacardi Room03.00 - 06.00 uur

DJ Hell bracht met Teufelswerk net een sublieme dubbelaar uit, waarin Chicago house en Detroit techno voorbij racen, en een ode wordt gebracht aan Kraftwerk en Georgio Moroder. Dit huzarenstukje wil hij ook vertalen naar zijn draaitafelset. Dus stelt de Duitser platen voor die “het best passen bij déze wereld en bij de emoties die mensen vandaag voelen”.

BengaDonderdag 23/7, Bacardi Room01.00 - 03.00 uur

Zo delicaat als de dubstep van Kode9 en Burial is, zo brutaal duwt die andere peetvader Benga zijn muziek in je gezicht. De koosnaampjes Afro Warrior en woofer-wobbler heeft hij dan ook niet gestolen. Met ultradiepe bassen die tot in je navel blijven doorzinderen, staat Benga in voor blijvende gehoorschade maar zorgt hij ongetwijfeld ook voor de opwindendste tribalgeluiden en knetterende elektro van de avond.

DepotaxDonderdag 23/7, Café01.00 - 02.00 uur

Als het genie en de waanzin één verdieping van elkaar gescheiden leven, zoals Schopenhauer beweerde, dan huurt Depotax het penthouse af boven die twee. Achter zijn masker gaat een Brusselse sjamaan schuil, die op het podium zijn liefde betuigt aan abstracte soundscapes, rare choreografieën en een zelfbedacht brabbeltaaltje. Voor wie houdt van grand guignoltheater en vreemde noisetrips.

Tim ExileDonderdag 23/7, Café03.00 - 04.00 uur

Donderdag viert het fantastische Warp Records, huis van Autechre en Aphex Twin, zijn twintigste verjaardag in de Vooruit. Een van de ceremoniemeesters is Tim Exile, een naar Berlijn uitgeweken Brit. Hij slaat in Gent zijn tenten op tussen dance, breaks en intimistische popmuziek. Niet te missen!

MVSCVrijdag 24/7, Café03.00 - 04.00 uur

MVSC is de versmelting van het Brusselse Montevideo en de Dirty Dancingresident Compuphonic: een collaboratie die garant staat voor energieke elektro, denderende disco, withete punkfunk, en een vettige knipoog naar Calvin Harris en The Klaxons. Als de cafévloer niet zal kreunen onder dit straffe geweld, weten wij het ook niet meer.

N.A.S.A.Zaterdag 25/7, Bacardi Room01.30 - 03.00 uur

Het slechte nieuws? De kans dat Tom Waits, David Byrne, Kanye West of de 40 andere zangers op het hiphopopus The Spirit of Apollo hun weg naar de Vooruit zullen vinden, is onbestaande. Gelukkig laat het Amerikaanse duo N.A.S.A. zich live bijstaan door Braziliaanse percussionisten, sterke visuele acts, kunstinstallaties en een handvol dansers.

Disko DrunkardsMaandag 27/7, Café02.00 - 03.00 uur

De slotnacht wordt ingepalmd door The Glimmers. Het Gentse duo staat twee keer achter de draaitafels, maar maakt ook als Disko Drunkards hun opwachting. Samen met Tim Vanhamel, Ben Brunin (ex-Vive La Fête) en Stéphane Misseghers van dEUS zouden deze danszieke drankorgels live tekenen voor “groovy minimaldisco met zware rockexploten”.