Direct naar artikelinhoud

Yellow Tigers rekenen op Courtois

Voor de Yellow Tigers en de Red Dragons is het al van 1978 geleden dat ze er nog eens bij waren op een WK. Van vandaag tot zondag doen de twee teams - de dames in het Poolse Lodz, de heren in Parijs - opnieuw een gooi naar een WK-ticket. De vrouwen rekenen daarvoor onder meer op Valérie Courtois.

Bij de Yellow Tigers geniet de zus van Thibaut een 'aparte' status. Ze laste bewust een sabbatjaar in om haar studies als bio-ingenieur te kunnen afronden en sprak eerder al over kappen met volleybal. Ze bleef zich als onbetwiste nummer één op de libero wel engageren voor de Yellow Tigers. Op weg naar het historische EK-brons in september liet ze zien hoe goed ze daarin is: ze werd gekroond tot beste libero van het toernooi. In België volgde extra erkenning met een tweede plaats in de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar.

Courtois lijkt nu toch weer anders tegenover haar toekomst te staan, al is ze niet van plan om de competitiedraad vroeger op te pikken. "Ik zou het raar vinden om ergens binnen te walsen en een plaats op te eisen. Het is nu zaak om mijn thesis rond te krijgen en nog drie examens af te leggen. Met de studies heb ik mijn verstand gevolgd, daar heb ik geen spijt van. Ik wil niet inboeten op mijn studie door volleybal."

Speciaal is het wel: terwijl haar ploegmaats bij de nationale ploeg op 19 december konden vertellen over hun avonturen bij buitenlandse topclubs, mocht Valérie Courtois uitleggen hoe haar thesis vordert. Al lijkt het thema nog aan te spreken. "Ik stel een model op over hoe consumenten de kwaliteit van een product inschatten en ik moet dat op chocolade testen."

In haar studies gaat Courtois voor het hoogst mogelijke en ook in het volleybal lijkt ze dat na te streven. "Het is geen blijvende stop. In mei wil ik me na mijn studies weer focussen op volleybal. Na het EK-brons voelde ik de interesse van enkele clubs. Als je bij de laatste vier van een EK zit, gaat je marktwaarde omhoog, maar ze weten dat ik nu niet beschikbaar ben. Als ik weer volleybal, wil ik wel naar het buitenland. Al is dat als libero moeilijker. Clubs maken niet snel een budget vrij voor die positie."

Adelbrieven

Haar sterke EK bevestigen in deze WK-kwalificatiestrijd kan haar nieuwe adelbrieven opleveren. Courtois onderhield de voorbije maanden haar conditie met trainingen bij Kieldrecht en Oudegem, maar vraag is of het gebrek aan competitieritme haar niet te veel parten zal spelen. "Dat valt goed mee. In de drie oefenmatchen tegen Nederland vond ik meteen mijn plaats. Het voelde heel natuurlijk aan. Het is ook niet zo lang geleden dat we met deze ploeg samenspeelden. Ik voel hetzelfde vertrouwen als in september op het EK. Het zou fijn zijn als ik die prestatie van het EK kan bevestigen. Daar heb ik het etiket dat ik 'de zus van' ben wat afgeworpen."