Direct naar artikelinhoud

Draghi waarschuwt voor sociale onrust

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft gewaarschuwd voor sociale onrust als de jongerenwerkloosheid in Europa niet aangepakt wordt.

In Rome, waar hij aan de Luis Guido Carli universiteit een eredoctoraat in ontvangst nam, zette Mario Draghi nog eens de puntjes op de i. "De eurozone moet de overheidsfinanciën onder controle blijven houden. Lidstaten met hoge schulden in het bijzonder mogen hun begrotingshervormingen onder geen beding omkeren."

Maar tegelijk waarschuwde Draghi voor de torenhoge jeugdwerkloosheid die in veel Europese lidstaten heerst. "Die erodeert het vooruitzicht op een waardige levensstandaard en riskeert om uit te monden in extreme en destructieve vormen van protest."

Het is geen toeval dat de ECB-voorzitter zoveel nadruk legt op het besparingsbeleid. De afgelopen weken groeide het verzet tegen de door Europa opgelegde besparingen. Velen zijn ervan overtuigd dat het net die strenge saneringen zijn die de economie verstikken, met alle sociale ellende van dien.

Een tweetal weken geleden nog ontstond een diplomatieke rel toen Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een toespraak benadrukte dat er naast besparingen ook aandacht voor groei moet zijn. Dat werd geïnterpreteerd als een U-bocht van de Europese Commissie, die daarmee tegen de ECB inging. De dag nadien werd die interpretatie door de Commissie van tafel geveegd, maar de deur voor kritiek was wijd open gezet.

De nieuwe Italiaanse premier Enrico Letta aarzelde niet om meteen duidelijk te maken dat Europa meer moet doen om de groei aan te zwengelen. Italië heeft een overheidsschuld van ongeveer 130 procent van het bbp, de hoogste na Griekenland. De regering overweegt om bepaalde belastingen te verlagen om op die manier de stagnerende economie een boost te geven.

Maar als het aan de ECB ligt, kan Italië niet zomaar de teugels vieren. "Zonder gezonde overheidsfinanciën kan er geen vooruitzicht zijn op duurzame groei", zo sprak Draghi, zonder namen van lidstaten te noemen. "Vooral landen met een structureel hoge schuldgraad - die er ook al was voor de crisis uitbrak - mogen hun doelstelling echt niet de rug toekeren."

Bij de vraag of de ECB na de verlaging van de rente vorige week nog nieuwe acties zou ondernemen, antwoordde de ECB-voorzitter: "Ja, dat is mogelijk. We houden alle economische data voor de EU nauwlettend in de gaten. En als het nodig is, zijn we klaar om opnieuw in te grijpen. Het beleid van de ECB zal soepel blijven."