Direct naar artikelinhoud

'Jongeren thuis laten zitten, kost ook geld'

Bijna ieder ministerie heeft zijn verlanglijstjes mogen opbergen, maar federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) krijgt 20 miljoen extra om jongeren zonder diploma aan werk te helpen. Een gesprek.

Hoe gaat u met die 20 miljoen meer jobs creëren voor jongeren?

Monica De Coninck: "Het gaat om laaggeschoolde jongeren die banen kunnen doen die maar weinig toegevoegde waarde hebben voor de werkgevers. Met die 20 miljoen euro kunnen we de loonlasten voor deze jobs fors doen dalen. Wat de baas dan bruto voor hen moet betalen, is daardoor bijna gelijk aan het nettoloon. Bij deze jongeren is de kans klein dat ze opnieuw in de werkloosheid vervallen als ze twee à drie jaar werken. Omdat ze zaken bijleren en goesting krijgen om te werken. Nu zijn al 4.000 jongeren via dit systeem aan de slag. Eerst gold het systeem tot hun 25 jaar, nu wordt dat opgetrokken tot 27 jaar. Ze moeten wel al één jaar werkloos zijn."

Zullen deze jongeren niet ontslagen worden op hun 27ste omdat hun rugzak met lagere loonlasten wegvalt?

"Dat risico loop je effectief. Maar dan hebben die twintigers wel al ervaring opgedaan, een werkritme geleerd, de juiste attitudes aangekweekt. Ze hebben geleerd om op tijd op te staan en samen te werken met hun collega's. Je verhoogt dus de kansen dat ze zich ontpoppen tot werknemers die bedrijven willen aanwerven."

Zitten bedrijven wel te wachten op financiële tegemoetkomingen voor laaggeschoolde werknemers?

"Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) en ik zijn onlangs samen op werkbezoek geweest in Duitsland. Daar bleek dat varkens hier in ons land geslacht worden, en de karkassen met een vrachtwagen naar Duitsland vervoerd worden. Daar worden die karkassen dan volledig uitgebeend. Ik weet dat de autosnelwegen naar Duitsand gratis zijn, maar waarom zouden we die jobs hier niet doen? Ook in de metaalindustrie of in de schoonmaak zijn er banen voor deze jongeren."

Met die mini-jobs in Duitsland kan België toch nooit concurreren?

"Nee. In België hebben we een minimumloon van 1.500 euro bruto, in Duitsland kunnen mensen legaal tewerkgesteld worden voor 400 euro. Maar daar willen we toch niet naartoe? In een hoogtechnologische maatschappij moet je laaggeschoolde jobs ondersteunen. Wat is immers het alternatief? Mensen in een appartementje steken en hen levenslang 1.200 euro toestoppen? Daar wordt niemand gelukkig van. Bovendien horen zij er dan niet bij en raken ze uitgesloten."

U gaat ook ook strengere controles invoeren voor jonge werklozen. Die moeten 61,8 miljoen euro opleveren, een fikse som geld.

"We geven 8,8 miljard uit aan werkloosheidsvergoedingen. Als we daar iets strikter in zijn, levert dat meteen veel geld op. De VDAB merkt nu dat veel jongeren die uitgenodigd worden voor een gesprek gewoon niet komen opdagen. Vroeger volgden nog enkele uitnodigingen, en kregen ze dan toch een wachtuitkering na één jaar. Nu zullen ze die begeleiding moeten volgen bij de VDAB. Want als ze niet komen opdagen, zullen ze weer vijf maanden moeten wachten voor ze een uitkering krijgen.

"Dit probleem manifesteert zich heel sterk in de steden, bij jonge mannen met een migratieachtergrond. Die moeten we strikter begeleiden én kansen geven. Door mijn ervaring als OCMW-voorzitter weet ik dat je 75 procent van deze mensen kunt toeleiden naar een job. Laat anderen dit maar een strenge maatregel vinden, ik vind hem sociaal."