Direct naar artikelinhoud

Antwerps Sportpaleis plaatst energiedak van 2 miljoen euro

Vanaf 12 april wordt het dak van het Antwerps Sportpaleis grondig gerenoveerd. Dat moet de concerttempel beter thermisch maar ook akoestisch isoleren. Kostenplaatje: twee miljoen euro.

Binnenkort ziet het bekende groene dak van ’s lands drukst bezochte evenementenhal niet meer groen maar donkerblauw, met daarin verwerkt het grijze A-logo van de provincie Antwerpen. Over tien dagen wordt het namelijk grondig gerenoveerd. Op de huidige dakplaat van slechts 2 centimeter komt een isolerende bovenlaag van 13 centimeter, een cyaanblauwe dakhuid én ruim 2.000 m2 aan flexibele zonnecelmodules. Die moeten jaarlijks zo’n 45.000 kilowattuur opwekken. Of hoe een blauw dak ook ‘groen’ kan zijn.

Tegelijk isoleert het nieuwe dak ook akoestisch, wat voor een pak minder geluidshinder voor de buurtbewoners moet zorgen. “We krijgen een thermisch, ecologisch en akoestisch verantwoord dak”, zegt Jan Van Esbroeck van de NV Sportpaleis, de erfpachthouder. Zij laten de werken uitvoeren in overleg met de provincie Antwerpen, de eigenaar van het gebouw sinds 1997. “Betere thermische isolatie was broodnodig, want wij draaien vooral in de winter op volle toeren en doordat het huidige dak zo dun is, liepen onze stookkosten enorm op. Als we met een nieuw dak dan ook een deel geluidshinder kunnen wegnemen, is dat mooi meegenomen. Wij moesten binnen het geluid limiteren om de mensen buiten niet te veel hinder te bezorgen. Uiteraard zorgt dat voor een spanningsveld.”

De vernieuwing van het dak kost de NV Sportpaleis, die alles zelf betaalt, 2 miljoen euro, maar een deel van dat geld wordt wel via subsidies voor groene energie gerecupereerd. Eerder al werd 33 miljoen euro geïnvesteerd in het 75 jaar oude gebouw. Na de overname in 1997 door de provincie Antwerpen kwam er in 1999 een nieuwe voorbouw. In 2005 kwam daar een permanente vip-ontvangstruimte bij en twee jaar later werd de kleinere Lotto Arena in gebruik genomen. Verwacht wordt dat de renovatiewerken aan het dak vijf maanden zullen duren en midden september opgeleverd worden. De werking van het Sportpaleis komt niet in het gedrang, omdat er gewoon boven het huidige dak wordt gebouwd. Het architectenbureau ABV+Architecten werkte de plannen uit en het Antwerpse ATAB voert ze uit. (ST)