Direct naar artikelinhoud

‘Zonder China sleepte crisis nog aan’

Dat een aantal Europese landen, met Duitsland en België op kop, sneller dan verwacht uit de economische crisis zijn geraakt, hebben we volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen in grote mate te danken aan China. ‘Dankzij de economische groei in China kunnen we in Europa een ‘double dip’, een nieuwe recessie, vermijden’, zegt VBO-topman Rudi Thomaes.

Thomaes waarschuwt ook voor de negatieve aspecten van het Chinese groeiverhaal. ‘Als China zoveel grondstoffen blijft consumeren, zijn ze straks op. We moeten dringend samenwerken op het vlak van hernieuwbare energie.’

Vandaag verzamelen in Brussel een vijfhonderdtal Europese en Chinese zakenlui voor een businesstop. De bijeenkomst, mede georganiseerd door het VBO, loopt in de marge van de jaarlijkse Europees-Chinese top. Voor het Belgische bedrijfsleven is de ontmoeting een opportuniteit om de banden met China aan te halen. In de voorbije twee crisisjaren hebben die hun waarde bewezen. “We moeten goed beseffen dat zonder de economische groei in China de crisis in Europa veel langer had aangesleept”, zegt Rudi Thomaes.

De voorzichtige heropleving in Europa is voor een groot stuk ‘made in China’. Vooral Duitsland doet goede zaken met de export van machines. Belgische bedrijven profiteren daar mee van als onderaannemer van Duitse bedrijven. Andere bedrijven doen het op eigen kracht. Zo realiseert staaldraadproducent Bekaert ondertussen een kwart van zijn activiteiten in China. Palmolieproducent Sipef ziet zijn winsten stijgen dankzij bestellingen uit China.

Aan die succesverhalen hoopt het VBO een vervolg te kunnen breien. Niet alleen door export, maar ook door Chinese bedrijven naar België te halen. “Heel wat Chinese bedrijven willen de komende jaren uitgroeien tot wereldspelers. We hopen dat ze hun Europees hoofdkwartier in België zullen vestigen”, zegt Thomaes.

En het VBO wil de banden tussen Belgische universiteiten en researchcentra (Vito, Imec, ...) en China aanhalen. “We moeten meer Chinees toptalent naar België halen. Zulke mensen bieden ons op termijn een netwerk in China, dat we voor het Belgische bedrijfsleven kunnen aanspreken”, aldus Thomaes.

Zware concurrentie

De businesstop geeft het VBO ook de gelegenheid om de pijnpunten in de relatie met China aan te kaarten (zie kader), onder meer op het vlak van namaak en dumping. “Een bedrijf als Option ging bijna onderuit door de zware concurrentie uit China”, zegt Thomaes. “Maar je kunt niet zeggen dat China dezelfde protectionistische weg opgaat zoals de Amerikanen dat vandaag met hun ‘buy America’-programma wel doen. Op het vlak van tarieven zijn de Chinezen echte freetraders”, zegt Thomaes.

Schaduwvlek blijft de Chinese honger naar grondstoffen. “Heel veel landen zijn daar ongerust over”, zegt Thomaes. “De wereld moet begrip hebben voor de Chinese problemen. Om zijn interne stabiliteit te garanderen, om de armoede in eigen land te bestrijden en de welvaart van de middenklasse op te trekken moet China voldoende sterk blijven groeien. Keerzijde van de medaille is dat er straks geen grondstoffen meer zijn. Hopelijk kunnen we daar met hen over praten en meer samenwerken op het vlak van hernieuwbare energie.”