Direct naar artikelinhoud

Brugpensioen nog niet (helemaal) dood

We krijgen dit jaar een opstoot van het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen, ontvangt. Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) spreekt van een zwart jaar voor de uitkering. Dominique Soenens

Wat houdt de werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag in?

Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere voltijdse brugpensioen, is een systeem waarbij ontslagen werknemers van een zekere leeftijd recht hebben op een vaste werkloosheidsuitkering plus een aanvullende vergoeding die de vroegere werkgever betaalt. Om in aanmerking te komen voor zo'n uitkering moet je in principe minstens 60 jaar oud zijn. Bijkomend moet je een loopbaan van 35 jaar (als man) en van 28 jaar (als vrouw) aantonen. Die vereiste loopbaanduur wordt jaar na jaar opgetrokken tot 40 jaar.

De werkloosheidsuitkering die aan de werkloze met bedrijfstoeslag toegekend wordt, bedraagt 60 procent van de laatste bruto bezoldiging, met een maximum van 1.248 euro per maand. Daar komt een bedrijfstoeslag bij die variabel is per werknemer en sector.

Waarom zijn er nu meer uitkeringen?

Ondernemingen die door de minister van Werk worden erkend als een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering, kunnen genieten van bepaalde afwijkingen op de regels. Ontslagen werknemers kunnen zo al vanaf 52,5 jaar een uitkering krijgen. Door de crisis zijn meer bedrijven in dat geval. Minister van Werk Monica De Coninck (s.pa) spreekt zelfs van een zwart jaar voor de uitkering.

Gisteren raakte bekend dat bij Caterpillar in Gosselies 1.100 werknemers een werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag krijgen. 120 van hen zijn jonger dan 55. Eerder werd de werkloosheidsuitkering ook al toegepast bij autoproducent Ford in Genk en bij de staalgroep ArcelorMittal. Ook daar kregen duizenden werknemers het vroegere brugpensioen. De voorbije twee jaar was het aantal vijftigers dat een uitkering kreeg bij een sluiting of een herstructurering, nochtans gedaald. In 2013 waren er 240 (75 procent) minder dan het jaar voordien.

Waarom komt de piek er nu precies?

De herstructureringen van vorig jaar laten zich nu pas voelen. Caterpillar vroeg bijvoorbeeld een herstructurering aan in 2013, maar het advies van werkgever en vakbonden is pas nu bij de minister van Werk beland. Daardoor treedt de maatregel pas dit jaar in werking.

Is dit de laatste stuiptrekking van het vroegere brugpensioen?

Normaal gezien wel. Daar zijn twee redenen voor: de economie vertoont voorzichtige tekenen van beterschap, waardoor er dit jaar minder herstructureringen en dus ook uitzonderingsmaatregelen zullen zijn. Daar komt bij dat ook bij herstructureringen de uitzonderingsregeling afgebouwd wordt. Nu is een werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag nog mogelijk vanaf 52,5 jaar mogelijk, in de toekomst gaat de minimumleeftijd jaar na jaar de hoogte in. Daardoor moet de uitkering steeds minder voorkomen.

Waarom komt er kritiek op de toename?

De minister krijgt advies van vakbonden en bedrijven, maar beslist of een bedrijf in moeilijkheden of herstructurering in aanmerking komt voor uitzonderingsmaatregelen. Volgens sommigen vloekt de beslissing om onder meer ook Caterpillar te erkennen met het voornemen om mensen langer te laten werken. België is een van de slechtst scorende landen bij de tewerkstelling van 55-plussers en daar doen dit soort beslissingen geen goed aan, luidt de kritiek. Kristel Vervloessem, woordvoerder van Monica De Coninck: "Wie een uitkering met bedrijfstoeslag krijgt, blijft beschikbaar voor de arbeidsmarkt. De grote meerderheid zijn mensen met lange carrières en dus veel anciënniteit, maar met een technische, soms lage scholing. Zij zitten vaak ongewild in de werkloosheid. Wij willen die mensen niet laten vallen."