Direct naar artikelinhoud

West-Vlaamse firma mixte paardenvlees in producten Iglo

Een West-Vlaamse producent van diepvriesvoedsel is betrokken geraakt bij de Europese fraude met paardenvlees. De firma Frigilunch uit Veurne is de leverancier van de producten die het grote voedselmerk Iglo gisteren begon terug te roepen.

Dit gebeurde nadat eigen DNA-tests van Iglo 2 procent paardenvlees in de chili con carne aantoonden, terwijl dit vlees niet op het label staat. Het paardenvleesschandaal blijft zich zo uitbreiden. Iglo haalt nu vele duizenden maaltijden weg uit winkels in België, Engeland, Ierland en Nederland.

Ook in Oostenrijk, Bulgarije, Portugal en Spanje werd de laatste dagen weer paardenvlees is aangetroffen in voedsel dat volgens de verpakking ander vlees zou bevatten. In Oostenrijk werd bijvoorbeeld paard aangetroffen in de kebab.

Nu de fraude zich verder uitbreidt, waarschuwt Rusland dat het een invoerverbod overweegt tegen alle vlees uit de Europese Unie. Het hoofd van de Russische gezondheidsdienst, Gennadi Onisjtsjenko, wil van de Europese Commissie de garantie dat vleesproducten die aan Rusland worden verkocht geen paardenvlees bevatten. Hij adviseerde meteen aan de Russische bevolking om meer vlees van eigen bodem te eten.

Volgens Iglo is met het paardenvlees dat in de diepvriesmaaltijden uit Veurne werd aangetroffen op zich niets mis. Toch haalt het bedrijf in België en andere landen uit voorzorg de acht producten met rundvlees geproduceerd bij Frigilunch uit de verkoop.

Het gaat naast de chili om Iglo's spaghetti bolognese, ossentong in madeirasaus, blinde vink met preistamppot, balletjes in tomatensaus, aardappelgratin met gehakt en spinazie, lasagne bolognese en hamburger met erwtjes en worteltjes. De klanten krijgen hun geld terug.

Iglo is een van de grootste en oudste diepvriesvoedselbedrijven van Europa. Het bedrijf, dat naast enkele eigen fabrieken ook met toeleveranciers als Frigilunch werkt, werd in 2006 door het Nederlandse-Britse concern Unilever verkocht aan de Britse investeringsgroep Permira. Permira heeft een diverse reeks bedrijven in portefeuille, van kledingmerk Hugo Boss tot televisiezender ProSieben. De Britse investeerders probeerden Iglo vorig jaar weer door te verkopen, maar kregen niet de prijs van 2,8 miljard euro die ze wilden. Iglo behaalde vorig jaar bijna 160 miljoen euro winst, en de paardenvleesfraude is een streep door de rekening bij verdere verkoopplannen.

Zeventien landen

De steeds grotere berg voedselproducten die uit de winkel wordt teruggehaald brengt hoge kosten voor de betrokken firma's met zich mee. En alle maaltijden worden ook vernietigd, hoewel ze op zich veilig zijn om te eten. De verspilling die dit oplevert, heeft de Duitse volksvertegenwoordiger Hartwig Fischer ertoe gebracht ervoor te pleiten dat het teruggeroepen voedsel zoveel als mogelijk naar voedselbanken wordt gestuurd - nadat het voorzien is van de melding dat er in de runderlasagne of chili wel ook wat paardenvlees zit.

In de VS is ondertussen een andere voedselfraude aan het licht gekomen: een met vis. De red snapper, een populaire en prijzige zeevis die Amerikanen graag bestellen op de vismarkt of in het restaurant, blijkt vaak een andere, goedkopere vis. Volgens de milieuorganisatie Oceana, die het onderzoek uitvoerde in de periode 2010-2012, bleek een derde van de genomen monsters niet de vis te zijn die de consument dacht te bestellen.

Het Europese paardenvleesschandaal heeft inmiddels het merendeel van de 27 EU-lidstaten bereikt. Zeker 17 landen hebben verdachte gevallen gemeld aan de Europese Commissie in Brussel. Bij zes meldingen uit Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk gaat het om verdenking van fraude. De verkeerd geëtiketteerde producten zijn pastagerechten, stoofschotels, hamburgers en bevroren vlees. In al die producten zou paardenvlees zijn verwerkt in plaats van rundvlees.