Direct naar artikelinhoud

Gasbedrijf Fluxys in Italiaanse race

Fluxys heeft een indicatief bod ingediend op enkele activa van het Italiaanse nutsbedrijf Eni. De Belgische gasnetbeheerder werkt samen met de private-equitygroep Allianz Capital Partners op het dossier. De waarde van de verkochte activa wordt geschat op 1 tot 1,5 miljard.

Fluxys en Allianz zijn niet de enige gegadigden. Ook RREEF Infrastructure, de private-equitygroep Terra Firma en Sintonia, een investeringsvehikel van de familie Benetton gesteund door onder meer Goldman Sachs, hebben hun interesse laten blijken.

Volgens onze informatie verkoopt Eni, de eigenaar van de Belgische gasverkoper Distrigas, vier activa onder druk van de Commissie: zijn belangen in TENP (49%) en Transitgas (46%), maar ook zijn twee dochters Eni Deutschland en Eni GTI.

De komende jaren wordt veel beweging verwacht op de Europese gasmarkt. Er komen nieuwe pijpleidingen en geïntegreerde energiegroepen verkopen hun leidingennetwerk om zich te kunnen concentreren op de productie en de verkoop. Dat gebeurt onder druk van Europa, dat steeds strengere regels oplegt bij de scheiding tussen commerciële activiteiten van energieconcerns en het beheer van netwerken.

In België is die beweging al achter de rug. Elia en Fluxys zijn al jaren autonoom. Maar Europa volgt nu pas. De Belgische spelers roeren zich sinds vorig jaar. Elia en zijn Australische partner IFM legden de hand op het Duitse 50Hertz. Fluxys greep een tijdje geleden naast het Duitse Thyssengas.

Het is de Belgische gasnetbeheerder wel menens om in Europa te groeien. Het haalde daarom onlangs de Caisse de Dépôt et Placement du Québec aan boord. Die investeerde 150 miljoen euro in Fluxys G, de holding boven het beursgenoteerde Fluxys.