Direct naar artikelinhoud

Michel Moortgat manager van 2010

Het juryrapport prijst Duvel Moortgat als een zeer crisisbestendig bedrijf. Michel Moortgat wordt geloofd als een open en charmante, maar ook een kordate en strikte manager die een nuchtere bedrijfscultuur voorstaat.

Michel Moortgat is het gezicht van het trio broers Michel, Bernard en Philippe. Samen hebben ze 64 procent van Duvel Moortgat in handen. De drie broers vormen de vierde generatie in het familiebedrijf, dat in 1871 in het Antwerpse Breendonk werd opgericht.

Duvel Moortgat toonde zich de voorbije jaren heel crisisbestendig. In de periode 2007-2009 klom de omzet met 30 procent en de nettowinst met 37 procent in een structureel dalende Belgische biermarkt. “Het bedrijf dankt die prestaties aan de strategie om sterke merken uit te bouwen. Duvel bijvoorbeeld verkoopt als het ware zichzelf. Kwaliteit primeert boven volume”, motiveert juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze voor Michel Moortgat.

In 2010 nam Duvel Moortgat brouwerij De Koninck over met een maximaal behoud van het personeel. De voorbije jaren werd de merkenportefeuille ook uitgebreid met de succesvolle herlancering van Vedett (2004), La Chouffe (2006), Liefmans (2008-2009), zonder daarbij te teren op de verkoop van sterproduct Duvel. Ook op buitenlandse markten als de VS, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn de bieren van Duvel Moortgat aan een opmars bezig. Export tekent al bijna voor de helft van het geproduceerde volume.

‘Niets is eeuwig’

Michel Moortgat: “Duvel blijft ons paradepaardje. Door die sterke focus kunnen we onze middelen geconcentreerd gebruiken. Een Duveldrinker is een trouwe consument. Maar de verbreding van de merkenportefeuille was nodig om het risico te spreiden. Niets is eeuwig. Er verdwenen al heel wat bekende en succesvolle biermerken.”

Als manager staat Michel Moortgat te boek als open en charmant, maar ook als kordaat en strikt. De bedrijfscultuur is nuchter, zakelijk en no-nonsense. Moortgat omringt zich graag met goede mensen en is de spil van een goed draaiend directieteam.

“Een goede manager heeft een open geest. Hij luistert en heeft emotionele intelligentie. Een goede manager is dus soepel. Maar dat is nog iets anders dan een koers voortdurend ter discussie te stellen en bij de minste tegenslag te veranderen. Nee, zodra een besluit genomen is, moet men er voor de volle 200 procent voor gaan”, zegt Michel Moortgat.

In het interview met Trends blikt Moortgat ook terug op de moeilijke periode in het bedrijf. ”De overgang van de derde naar de vierde generatie ging te snel. Wij, de erg nieuwe en jonge generatie, moesten plots verantwoordelijkheid opnemen”, zegt hij. “Maar het familiale karakter is een van de succesfactoren achter Duvel Moortgat. Onze onderneming bestaat sinds 1871. We hopen dat ze er over honderd jaar nog is. Hopelijk is ze dan groter.”

De trofee van Manager van het Jaar wordt vandaag uitgereikt. Het is uitzonderlijk dat Trends de winnaar van de meest begeerde trofee in de Belgische zakenwereld op voorhand bekend maakt. De reden daarvoor is een ongewild lek via een advertentie die vandaag in Knack Magazine verschijnt.