Direct naar artikelinhoud

Winklevoss-tweeling start nieuw proces tegen Facebook

Amper een paar dagen nadat ze hun rechtszaak tegen Facebook-bedenker Mark Zuckerberg lieten vallen, hebben Tyler en Cameron Winklevoss een nieuwe klacht tegen Facebook ingediend. Dit keer beschuldigen ze Zuckerberg en co. van het achterhouden van bewijs.

Het conflict tussen Zuckerberg en de Winklevoss-tweeling gaat terug naar 2003. Toen vroeg de tweeling aan Zuckerberg om voor hen de netwerksite ConnectU op poten te zetten. Zuckerberg nam de opdracht aan, maar werkte nooit aan het Winklevoss-project. In plaats daarvan ontwikkelde hij Facebook, een andere netwerksite die in een mum van tijd de wereld veroverde.

De Winklevoss-broers beschuldigden Zuckerberg van plagiaat en stapten naar de rechtbank om hun gelijk te halen. Na een jarenlange juridische veldslag, die de rode draad vormde voor de met drie Oscars bekroonde film The Social Network, besloten de broers vorige week genoegen te nemen met de minnelijke schikking van pakweg 45 miljoen euro die hen in 2008 al was voorgesteld.

Maar nu komen de twee dus op die beslissing terug en spannen ze een nieuwe rechtszaak tegen Facebook aan. Niet om het vermeende plagiaat aan te klagen deze keer, maar wel omdat Zuckerberg tijdens het eerste proces cruciaal bewijsmateriaal zou hebben achtergehouden. Volgens de tweeling hield Zuckerberg belangrijke documenten achter die meer duidelijkheid kunnen brengen over de relatie tussen hem en de Winklevoss-broers toen ze samen aan Harvard studeerden.

'Oude beschuldigingen'

Bij Facebook maken ze zich voorlopig weinig zorgen over de nieuwe klacht. "Het gaat om oude en totaal ongegronde beschuldigingen die eerder al onderzocht en verworpen zijn door de rechtbank", liet Neel Catterjee, één van Facebooks advocaten weten.