Direct naar artikelinhoud

Hoe landen hun allerrijksten uitpersen

België

Wat is er voorgesteld:Formateur Di Rupo voorziet in zijn nota een crisisbelasting van 0,5 procent voor vermogens vanaf 1,25 miljoen euro. De enige rijke die zich als vrijwilliger aandiende om meer belastingen te betalen was Etienne Davignon.

Wat zal er gebeuren:Di Rupo ondervindt weerstand uit politieke en zakelijke hoek. Het is niet zeker of het voorstel in zijn oorspronkelijke vorm de eindmeet zal halen.

Italië

Wat is er voorgesteld: Op 12 augustus werd aangekondigd dat wie meer dan 90.000 euro verdient, gespreid over de volgende drie jaar 5 procent meer inkomensbelastingen moet betalen. Voor inkomens van meer dan 150.000 euro is dat 10 procent.

Wat zal er gebeuren: De regering heeft de belasting voor rijken van tafel geveegd en zegt ook nee tegen besparingen voor lokale autoriteiten. In plaats daarvan zal ze bij de berekening van de pensioenen jaren aan de universiteit of in legerdienst niet meetellen, waardoor veel Italianen pas jaren later recht op een pensioen krijgen.

Spanje

Wat is er voorgesteld: Recent hebben ministers een herintrede van een extra belasting op rijkdom besproken. Een andere optie: de inkomensbelasting voor grootverdieners, die nu op 43 procent ligt, optrekken.

Wat zal er gebeuren: Een nieuwe maatregel om de rijksten te belasten is uitgesteld. De socialistische regering sluit evenwel niet uit dat er voor de algemene verkiezingen in november nog zo'n maatregel komt.

Frankrijk

Wat is er voorgesteld: Premier Fillon stelt voor dat wie een tweede woonst koopt of kapitaalwinsten maakt meer belastingen betaalt en dat wie meer dan 500.000 euro verdient 3 procent meer afdraagt. Volgend jaar zou dat 3,7 miljard euro meer aan belastingen moeten opbrengen.

Wat zal er gebeuren: Een revolutie lijkt niet op til te zijn. Heel wat superrijke Fransen zeggen wel dat ze willen bijdragen. Mocht Frankrijk zijn staatsschuld terug onder 3 procent van het bnp krijgen, dan zal de extra belasting voor wie meer dan 500.000 euro verdient opnieuw geschrapt worden.

Verenigde Staten

Wat is er voorgesteld: Warren Buffet stelt dat burgers die meer dan één miljoen dollar verdienen, zwaarder belast moeten worden. Het Witte Huis wil lagere belastingstarvieven voor rijke koppels opheffen in 2013.

Wat zal er gebeuren: Er worden maatregelen bedacht om in tien jaar tijd 1.500 miljard dollar te besparen. Democraten en het Witte Huis willen liefst fiksere belastingen voor rijken, maar de Republikeinen zijn tegen.

Groot-Brittannië

Wat is er voorgesteld: Sinds april 2010 geldt een tijdelijk plafond van een belasting van 50 procent voor alle inkomens die boven 150.000 pond liggen. Financiënminister George Osborne wil daar van af.

Wat zal er gebeuren: Osborne heeft een studie besteld die tegen 2012 duidelijk moet maken of die maatregel van 50 procent belastingen voor de hoogste inkomens de staat ook echt extra centen oplevert of eerder het ondernemersschap afremt en mensen doet vermijden veel te verdienen. Osborne gokt op dat laatste.