Direct naar artikelinhoud

Di Rupo neemt zwart beest onder handen

Aan de onderhande-lingstafel gaat het nu over de centen. Met de borrelnootjes achter de kiezen en de financieringswet - het zwarte beest van de formateur - nog voor de boeg neemt de zenuwachtigheid toe. 'Je voelt de druk dag na dag stijgen.'

Formateur Elio Di Rupo (PS) begon de dag gisteren met de partijvoorzitters in te peperen dat ze zo mogelijk nog discreter moeten zijn. Een duidelijke vingerwijzing naar MR-kopstuk Daniel Bacquelaine, die woensdag voorstelde om de inwoners uit de rand te laten kiezen of ze Vlaming of Brusselaar willen worden. De andere Franstalige voorzitters maakten MR-chef Charles Michel duidelijk dat hij zijn troepen beter in de hand moet houden.

Na het Franstalig onderonsje ging het de hele dag over de bevoegdheidsoverdrachten van de federale overheid naar de deelstaten. Maar de formateur haalde de angel er op voorhand al grotendeels uit door te focussen op de meest onschuldige overdrachten, de zogenaamde borrelnootjes waarover al in 2008 een nooit uitgevoerd akkoord werd gesloten. De overheveling van de Ikeawet, het verkeersreglement, het landbouwrampenfonds, de huurwet en consorten, veel onenigheid leeft daar niet meer over.

Maar op de partijhoofdkwartieren blijven ze voorzichtig. "De weg is nog lang, en de tijd is niet onbeperkt", waarschuwen ze bij CD&V. "Met de begroting in aantocht kan de discussie niet heel lang aanslepen en zijn we stilaan aan beslissingen toe. Iedereen weet dat. Je voelt de druk dag na dag stijgen."

Knelpunten

Zoveel "niet-polemische onderwerpen" staan er niet in de nota-Di Rupo - vandaag wordt dan ook een delicate onderhandelingsdag. Met justitie komt een meer beladen bevoegdheidsoverdracht op tafel, maar het zijn vooral de financieringswet en de fiscale autonomie die het voorbije jaar erg moeilijk bleken. De preformateursopdracht van Elio Di Rupo (PS) liep er grotendeels op stuk, en ondanks bergen studiewerk beten ook bemiddelaars Johan Vande Lanotte (sp.a) en Wouter Beke (CD&V) hun tanden stuk op de miljardendiscussie. De Franstalige partijen hopen dat de 'financiële' onderhandelingen vlotter zullen verlopen zonder de N-VA. "Het was toch vooral die partij die altijd maar meer wilde", herinnert een Franstalige onderhandelaar zich.

Als Di Rupo de gesprekken over de financieringswet en fiscale autonomie overleeft, zijn zowat alle communautaire knelpunten aan bod gekomen in week één van wat de finale onderhandelingsronde moet worden. Dan begint het echte werk en moeten B-H-V, de bevoegdheidsoverdrachten en de geldstromen in één groot akkoord worden gegoten. "Het is een cliché, maar uiteindelijk is alles aan alles gekoppeld", verduidelijkt een voorzitter. "Je kunt pas deelakkoorden sluiten als elke partij zicht heeft op wat ze wint en verliest in elk communautair domein."