Direct naar artikelinhoud

Syrisch geweld houdt aan

In Syrië vielen het voorbije weekend zeker 130 doden. En dat terwijl Kofi Annan, de speciale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië, zij aan zij zat met president Bashar al-Assad om te praten over het beëindigen van het geweld. Annan zei dat hij 'optimistisch' was, maar ondertussen liet Assad het bloedvergieten doorgaan.

"Je kunt de wind niet veranderen, dus verander het zeil." Die oude Afrikaanse wijsheid zei Kofi Annan tegen Syrisch president Bashar al-Assad. De oud-secretaris- generaal van de VN voerde dit weekend voor het eerst bemiddelende gesprekken met Assad en de Syrische oppositie.

Annan verklaarde wel 'optimistisch' te blijven over een mogelijke vrede in het Arabische land. "De situatie is zo slecht en zo gevaarlijk dat we het ons niet kunnen veroorloven te falen." De opstand tegen Assad, die al een jaar duurt, heeft tot nog toe zeker 8.500 levens geëist.

Annan heeft Assad concrete voorstellen gedaan. "Een onmiddellijk einde aan het geweld en de moorden, toegang voor humanitaire organisaties en het begin van een politieke dialoog."

De Syrische oppositie is vooralsnog fel gekant tegen een dialoog met het Assad-regime, omdat dat beloften uit het verleden niet zou zijn nagekomen. Maar volgens Annan is de enige weg vooruit "het sluiten van compromissen en het doen van concessies". De speciale gezant riep het Syrische volk op zich te laten horen. "Ik ben hier nog niet lang, maar iedereen die ik ondertussen ontmoet heb, vraagt om vrede. Ze willen dat het geweld stopt. Ze willen kunnen verdergaan met hun leven."

Aan de andere kant van het salontafeltje zei president Assad tegen de Ghanese diplomaat dat "geen politieke dialoog of politieke actie kan slagen terwijl gewapende terroristische groepen actief zijn en chaos veroorzaken."

Desondanks ging het bloedvergieten in Syrië onverminderd door. Dit weekend vielen ruim 130 doden.

De afgelopen dagen zijn steeds meer Syriërs naar Libanon en Jordanië gevlucht. Ze zijn vooral afkomstig uit steden als Homs en Daraa. Duizenden Syriërs hebben hun heil gezocht in de Jordaanse stad Ramtha. Preciezere aantallen zijn niet beschikbaar, doordat veel vluchtelingen zich verborgen houden.

Kofi Annan is ondertussen doorgevlogen naar Qatar. Vandaag bezoekt hij Turkije. Beide landen maken zich bijzonder veel zorgen over de manier waarop Assad zijn bevolking onderdrukt.