Direct naar artikelinhoud

Duivels mogen EK vergeten

De Rode Duivels moeten vanaf vandaag het vizier richten op het WK van 2014 in Brazilië. Het Belgisch elftal had lang uitzicht op de broodnodige zege tegen Azerbeidzjan, nadat Timmy Simons een terechte strafschop had omgezet. Maar in de slotfase mocht Aliyev de EK-droom van de Rode Duivels kinderlijk simpel aan diggelen koppen.

Ja, mathematisch kan het nog. Maar behoudens een mirakel zitten Kompany en co. volgende zomer voor de buis als in Polen en Oekraïne het EK wordt betwist. Voor de vijfde keer op rij missen de Rode Duivels een groot toernooi. Turkije won gisteravond in blessuretijd van Kazachstan en springt, met één wedstrijd minder gespeeld, over België naar de tweede plaats, die recht geeft op barragewedstrijden.

De Rode Duivels namen het spel meteen in handen, maar het duurde even voor er gevaar ontstond voor het doel van Agayev. Ondanks de erbarmelijke staat van het veld verliepen de combinaties van de Belgen vrij vlot, maar het ging ook net iets te vaak net mis. Het grootste gevaar voor rust kwam van Witsel. Net voor het kwartier kopte hij een door Fellaini verlengde inworp van Alderweireld goed naar de hoek, maar Agayev reageerde gevat. Even na het halfuur kon hij opnieuw koppen na een prima actie van Hazard, maar weer pakte Agayev uit met een goede redding.

Gemiste kansen

Maar de Rode Duivels verkwanselden ook tot twee keer toe een uitstekende kans. Eerst leek Mertens te kunnen profiteren van een mistasten van verdediger Sadikhov, maar hij legde de bal nog af voor Lukaku, met een onderschepping door Nabiyev tot gevolg; van iemand die bij PSV zes goals maakte in vier wedstrijden hadden we verwacht dat hij oog in oog met de doelman vol vertrouwen zelf zou afwerken.

De tweede goede mogelijkheid schotelde Hazard Lukaku voor, maar ook de spits van Chelsea weigerde af te werken en legde terug op Hazard, met balverlies tot gevolg. Lukaku kwam overigens veel te weinig in het stuk voor. Dat had ook te maken met het feit dat Mertens en Hazard vaak de actie naar binnen maakten in plaats van voor de flankvoorzet te kiezen, maar iets meer présence van de kant van Lukaku had gemogen.

Mertens wisselde overigens goede met minder goede momenten af, terwijl Hazard groeide in de match. Hij was pas in de basiself beland door de blessure van Dembélé, leed in het begin een paar keer balverlies, maar werd al snel sterker. Hij zwierf vaak uit over het veld, was aanspeelbaar en maakte een paar knappe acties. Hazard legde in elk geval een gretigheid aan de dag waarmee hij duidelijk maakte dat hij heel graag voor de Rode Duivels uitkomt.

Azerbeidzjan kwam voor de rust overigens maar één keer in de buurt van Mignolet, nadat een sterke Kompany - met geel tot gevolg - het nodige professionele foutje had gemaakt om Aliyev vrije doorgang naar doel te beletten. Uit de vrijschop volgde een schot van Sadikhov, waarop Mignolet zich flink moest strekken.

Penalty

Na rust kwam de thuisploeg feller opzetten, met een kopkans voor Aliyev tot gevolg. Maar net in die fase scoorden de Rode Duivels uit een snelle counter. Witsel stuurde Hazard diep en die werd door Sadikhov tegen de vlakte gewerkt. In zijn 85ste interland nam Simons zijn verantwoordelijkheid: hij zette de penalty feilloos om. Witsel mikte op de 0-2 met een felle knal, maar Agayev redde alweer.

De Rode Duivels wilden het vooral te mooi doen. En dat brak hen in de slotfase bijzonder zuur op. Spits Aliyev dook slim tussen Alderweireld en Kompany op om een gemeten voorzet van Shukurov voorbij een kansloze Mignolet te koppen. Zo eindigde de EK-droom van de Rode Duivels in Baku.