Direct naar artikelinhoud

Belgische economie groeit een beetje

De Belgische economie groeit weer lichtjes, meldt de Nationale Bank. Het hoopvolle signaal volgt op eerdere tekenen die wijzen op schuchter herstel in heel Europa.

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gegroeid tegenover een kwartaal eerder, zo blijkt uit een raming door de Nationale Bank. Het is de eerste keer sinds begin 2012 dat er weer een positief cijfer op de tabellen staat.

België kruipt daarmee uit de recessie. Maar het gaat nog maar om een schatting, die nog bevestiging moet krijgen. De nog broze groei is ook nog onvoldoende om de neergang van de voorbije kwartalen te compenseren. De economische activiteit lag in het tweede kwartaal daardoor nog steeds lager dan een jaar eerder.

Bemoedigend is wel dat nog meer indicatoren in de goede richting gaan. In heel Europa zit consumenten- en ondernemersvertrouwen in de lift. Voor het eerst sinds april 2011 is ook het aantal werklozen in de eurozone gedaald, meldt statistiekenbureau Eurostat. In juni waren in totaal 19,27 miljoen mannen en vrouwen in de eurozone werkloos, 24.000 minder dan in mei. En de Amerikaanse economie groeit sneller dan verwacht, zo raakte ook gisteren bekend, al zijn er wel vragen over de vele wijzigingen in de berekeningsmethode.

De Nationale Bank gaf meer details over het eerste kwartaal. Daaruit blijkt dat het de Belgische consumenten zijn die de binnenlandse vraag rechthouden. Terwijl de bedrijfs- en overheidsinvesteringen inzakten, namen de consumptiebestedingen van de huishoudens toe met 0,3 procent. Het herwonnen optimisme heeft zich mogelijk doorgezet in de voorbije vier maanden. De modeketens zijn alvast positief over de pas afgesloten zomersolden.

Is het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal gegroeid