Direct naar artikelinhoud

Plots is Oulematou geen kinderoppas meer

Volgens het Fonds voor Arbeidsongevallen was de door Hans Van Themsche vermoorde Oulematou Niangadou geen kinderoppas maar veeleer een huishoudhulp. Als de rechtbank het Fonds gelijk geeft krijgt de dochter van Oulematou een minder hoge schadevergoeding.

"Oulematou had geen opleiding gevolgd voor kinderoppas en ze beschikte ook niet over ervaring. Ze was meer een dienstbode dan een oppas", zo klinkt de redenering van Wim De Vriese, advocaat van het Fonds voor Arbeidsongevallen. Als de redenering klopt, dan werkte de Malinese vrouw als arbeider in plaats van bediende, waardoor het Fonds een lagere schadevergoeding zou moeten uitkeren aan haar dochtertje Bintou.

De Malinese Oulematou Niangadou (25) werd op 11 mei 2006 doodgeschoten door Hans Van Themsche terwijl ze met de tweejarige Luna Drowart aan het wandelen was. Ook de peuter overleefde de schietpartij niet.

Lager bedrag

Omdat Oulematou op het moment van de feiten aan het werk was voor de familie Drowart en Hans Van Themsche zelf onvermogend is, klopte de familie van de vermoorde vrouw aan bij het Fonds voor Arbeidsongevallen. De familie eist een schadevergoeding voor de dochter van Oulematou, Bintou, die zes jaar was op het ogenblik dat haar moeder stierf.

Het Fonds betwistte in eerste instantie dat het om een arbeidsongeval ging, maar kreeg vorig jaar ongelijk van het arbeidshof. Nu beweert het Fonds dat Oulematou geen kinderoppas was maar wel een huishoudhulp. In het eerste geval zou Bintou jaarlijks 3.267,89 euro krijgen. In het tweede geval ligt dat bedrag iets lager, op 3.226,11 euro. Bintou, die bij haar grootmoeder in Mali woont, zou recht hebben op de schadevergoeding vanaf het moment van de feiten tot zolang ze kinderbijslag ontvangt.

"Tijdens het assisenproces rond Hans Van Themsche is er nochtans nooit discussie geweest over het statuut van Oulematou", zegt Andy Matthijs, advocaat van Bintou. "Haar voornaamste opdracht bestond eruit om zorg te dragen voor Luna. Dat blijkt ook uit haar takenpakket. Het is een beetje merkwaardig dat het Fonds plots alles uit de kast haalt om de schadevergoeding zo laag mogelijk te houden. De ouders van Luna hebben zich nu bij dat argument aangesloten, ook al was er in het verleden nooit twijfel over het statuut van Oulematou."

Kwijtschelding

Het Antwerpse arbeidshof beslist op 14 oktober welke vergoeding het Fonds moet betalen aan Bintou. Het Fonds zal het geld (wellicht enkele tienduizenden euro's) vervolgens terugvorderen van de ouders van Luna, die niet verzekerd waren tegen arbeidsongevallen. Oulematou werkte in het zwart. "Het Fonds voor Arbeidsongevallen is nu eenmaal een openbare instelling, die wettelijk verplicht is om het geld terug te vorderen", aldus meester De Vriese.

De familie Drowart kan vervolgens wel vragen aan het beheerscomité van het Fonds voor Arbeidsongevallen om gedeeltelijk af te zien van de vordering. "Ik vermoed dat die vraag wel zal komen wanneer het zover is", zegt Rudy Arts, advocaat van de ouders van Luna. "Een kwijtschelding kan in uitzonderlijke omstandigheden, en dit lijkt me toch een uitzonderlijke situatie."

Het comité kan maximaal 90 procent van de schadevergoeding laten vallen. De overige 10 procent zullen de ouders van de vermoorde Luna sowieso moeten ophoesten. Een erg pijnlijke kwestie, vindt Arts. "De familie wil al zo lang dat de zaak eindelijk afgesloten kan worden. Ze leven met een wonde die altijd maar opnieuw opengereten wordt. Ze zijn hun dochter kwijt. Van Themsche is daar verantwoordelijk voor, maar zij moeten ervoor opdraaien."