Direct naar artikelinhoud

Kris Peeters 'holt hervorming Europees visbeleid uit'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vraagt samen met vijf andere regeringsleiders het behoud van subsidies voor vissersvloten. EU-commissaris voor Visserij Maria Damanaki, die sleutelt aan hervormingen, is niet opgezet met de eis. 'Zo verliezen we 90 procent van de vissoorten', zegt ze.

Vlaanderen sluit zich aan bij vijf grote visserijlanden die lobbyen tegen op til zijnde hervormingen in de sector. Wetenschappers, politici en vissers dringen daar op aan omdat de zee leeg raakt en vloten steeds meer verlies boeken. In juli doet Damanaki voorstellen voor drastische hervormingen waarin ze pleit om de subsidies aan grote vloten af te schaffen en zo de overcapaciteit en dus overbevissing tegen te gaan.

Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Ierland en Vlaanderen zien dat echter niet zitten. In een brief gericht aan Damanaki schrijven ze: "Er moet een sterk financieel instrument blijven bestaan voor de (visserij)industrie", " De fondsen moeten minimaal even hoog blijven als voorzien voor de periode 2007-2013", "de vloot afslanken en vissen op bepaalde soorten inperken om die bestanden in stand te houden moeten maatregelen voor een overgangsperiode zijn."

De beleidsmakers pleiten met andere woorden voor het behoud van de subsidies.

"Onrustwekkend", zegt Oliver Drewes, woordvoerder bij Damanaki. "Wanneer deze grote landen front vormen vermindert dat de slaagkansen van nog hervormingen. Dat terwijl die zeer dringend nodig zijn en er pas in 2020 een nieuwe ronde komt."

Een naar verluidt woedende Damanaki lanceerde dan ook een publieke oproep aan de parlementsleden waarin ze hen waarschuwt over de druk die de zes landen uitoefenen. Opmerkelijk is volgens haar dat de argumenten van de zes indruisen tegen wetenschappelijke vaststellingen. Zo komt de Commissaris vandaag met een rapport waaruit blijkt dat de sector steeds meer op verlies draait en dat het vooral de kleine, eerder duurzame regionale vloten zijn die economisch nog de meeste ademruimte hebben.

Een van de belangrijkste oorzaken zijn de slinkende visbestanden. "En als we zo doorgaan wordt dat nog erger", zegt Damanaki. Uit een tweede rapport blijkt namelijk dat er zonder hervormingen tegen 2020 nog maar negen procent van het visbestand in Europa op een gezond peil zal zitten.

"We hebben veel geld gepompt in grote schepen die veel te veel vis vingen. Dan hebben we geld gestopt in de vernietiging van een deel van die vloten. Maar nu willen we geen geld meer in die industrie blijven pompen als ze niet duurzamer wordt, met kleinere regionale vloten en per soort een maat voor de vangst. Alleen zo heeft de sector een toekomst", zegt Damanaki.

EU-parlementslid Bart Staes (Groenen), die het dossier van nabij volgt, wijst erop dat Peeters in dit verhaal "een tegenstrijdige rol speelt. Hij heeft de mond vol van duurzaam visbeleid maar pleit ondertussen voor het behoud van subsidies waarvan het gros gaat naar de intensieve visserij die de spectaculaire daling van de visbestanden en de productiviteit in de hand werkt."

Het kabinet van Peeters reageert: "Vlaanderen heeft geen industriële vloot heeft van de omvang waar de EU zijn pijlen op richt. Wij willen net dat de fondsen behouden blijven om de omschakeling naar meer duurzame visserij te maken."