Direct naar artikelinhoud

'Ik geef veel, maar krijg weinig terug'

Imoh Ezekiel is topschutter van Standard met 15 doelpunten. Toch is de 19-jarige spits niet gelukkig. Hij komt minder aan spelen toe en krijgt naar eigen zeggen te weinig passes van spitsbroeder Batshuayi. 'Ik geef veel, maar krijg weinig terug.'

"Imoh moest de winterstage onderbreken als gevolg van een knieletsel. De topvorm waarin hij voordien verkeerde, heeft hij nog niet teruggevonden", zegt assistent-coach Peter Balette. Ezekiel is het daar niet mee eens. Hij voelt zich fysiek honderd procent en het is hem aan te zien dat hij almaar meer moeite ondervindt om zijn ergernis te verstoppen. Woedend is hij niet, maar zijn glimlach heeft iets treurigs. "Ik geef veel, maar krijg weinig terug", liet hij zich onlangs op een onbewaakt ogenblik ontvallen.

Vermits Ezekiel al een poosje geen interviews meer mag geven - Vainqueur, Batshuayi en Ciman verkeren in hetzelfde geval - gingen we van die ene zin uit om een verklaring te vinden voor de mistroostigheid van de jonge spits.

Punt één: Ezekiel wordt niet gediend door het nieuwe spelpatroon van Standard. Sinds de start van play-off I streeft Rednic meer balbezit na. "Ik zit naast de coach op de bank. Hij springt op en briest telkens iemand een lange bal verstuurt. Zelfs doelman Kawashima moet het kort houden", zegt Balette. Nu het spel van Standard minder verticaal is geworden, kan Ezekiel zijn snelheid veel minder aanwenden.

Bedrukte stemming

Punt twee: sinds hij een basisplaats afdwong en een paar pareltjes van doelpunten maakte, kiest Batshuayi veel vaker voor een individuele actie. Hij speelt zijn spitsbroeder Ezekiel minder aan. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Mpoku, de Luikse revelatie in de play-offs. En Ezekiel? Hij werkt voor de ploeg en wacht op iets dat zelden komt. Vandaar ongetwijfeld zijn opmerking over geven en krijgen en zijn afnemend rendement in de zone van de waarheid.

Een echte 'generaal' op het middenveld zou dat gebrek aan samenspel voorin snel hebben opgelost met telkens weer splijtende passes in de richting van Ezekiel. Tot het signaal tot iedereen was doorgedrongen. Dat niveau heeft William Vainqueur nog niet bereikt. Balette geeft ook toe dat de nederlaag tegen Anderlecht bijzonder hard is aangekomen.

"Zo enthousiast de spelers naar de clásico toeleefden, zo bedrukt was de stemming de voorbije dagen. We moeten zondag met een positief gevoel aan de aftrap komen en Club Bruggemeteen tonen wie de baas is op Sclessin." Met Ezekiel aan de aftrap? "Dat weet ik nog niet", zegt Balette. "Maar denk vooral niet dat we niet bezig zijn met Imoh. We praten op hem in. Hopelijk ontploft hij tegen Club Brugge."