Direct naar artikelinhoud

Eigen eten produceren? U hebt 1.282 m² grond nodig

Wat als Vlaanderen al haar inwoners met louter Vlaams voedsel wil voeden? Het departement Landbouw en Visserij zocht het bij wijze van experiment uit. Zo hebt u zelf alvast minstens een tuin van 1.282 vierkante meter nodig.

Stel u eens voor dat alles wat u vandaag eet op een weegschaal wordt gelegd. Gemiddeld zou de wijzer rond de 3 kilogram moeten stoppen. Dat blijkt uit de Belgische voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. Onze voeding werd daarbij in elf groepen berekend: van aardappelen en graanproducten tot fruit en dranken. De iets meer dan zes miljoen Vlamingen eten en drinken samen 6,4 miljard ton per jaar. Een op het eerste gezicht hallucinant cijfer, maar hoeveel grond is er eigenlijk nodig om al dat voedsel te verbouwen?

2. Een tuin van 1.282 m2

Om elke inwoner eten en drinken te geven, is er in totaal 808.700 hectare landbouwgrond nodig. Dat betekent dat elke Vlaming gemiddeld een tuin van 1.282 vierkante meter zou moeten hebben. Ondenkbaar, daar uit eerder onderzoek is gebleken dat de helft van de Belgen een lap grond heeft van minder dan 500 vierkante meter. Twintigers en dertigers moeten het met nog veel minder stellen: hun tuin is gemiddeld 200 vierkante meter groot.

Er is een troost: in vergelijking met onze buurlanden hebben wij minder grond nodig. Zo zouden de Britten gemiddeld 1.785 vierkante meter gebruiken en de Nederlanders 1.448 vierkante meter.

3. Vlaams-Brabant volgeplant met gewassen

Van de 808.700 hectare grond zouden wij 222.700 hectare moeten gebruiken voor plantaardig voedsel. 40 procent daarvan is nodig voor oliën en vetten, 31 procent voor granen, 10 procent voor fruit en suikerbieten, 9 procent voor aardappelen, 7 procent voor groenten en 3 procent voor overige gewassen. Dat is een stuk grond van 2.227 vierkante kilometer, iets meer dan de volledige oppervlakte van Vlaams-Brabant. Maar natuurlijk eten de meesten onder ons niet alleen gewassen.

Jaarlijks moeten we zorg dragen voor onder meer 150.800 melkkoeien, 120.600 vleesveekalveren, 143.300 zoogkoeien, 1,86 miljoen varkens, 59 miljoen vleeskippen, 4,7 miljoen legkippen en 4,3 miljoen opfokhennen. Maar, ook deze dieren moeten gevoed worden. Indien wij daarvoor zelf al het voeder zouden produceren, is er voor runderen 216.700 hectare nodig, voor varkens 250.400 hectare en voor kippen 118.900. In totaal heeft Vlaanderen dus 586.000 hectare, oftewel de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen samen, nodig voor onze vlees- en zuivelconsumptie.

5. De harde werkelijkheid

Daar u niet overal velden ziet, weet u dat volledige zelfvoorziening onmogelijk is. De effectief beteelde oppervlakte in Vlaanderen bedraagt dan ook 'slechts' 665.500 hectare, daar waar we 808.700 hectare nodig zouden hebben. Minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor landbouw, beklemtoont dan ook dat er voldoende ruimte moet blijven bestaan om aan landbouw te doen. Vandaag vertrekt Peeters dan ook 'on tour', waarbij hij het eerst stopt bij voedingsproducent Maselis in Roeselare. "Deze studie toont aan dat we zuinig moeten omspringen met de grond in Vlaanderen willen we de productie van landbouwproducten op peil houden."