Direct naar artikelinhoud

Zuid-Koreaanse staatstelevisie bant Psy wegens 'gevaarlijk gedrag'

Psy staatsgevaarlijk? Volgens de Zuid-Koreaanse openbare omroep wel. KBS zendt de clip van zijn tweede single 'Gentleman' niet meer uit omdat de superster antisociaal gedrag zou aanmoedigen.

Net als monsterhit 'Gangnam Style' is Psy's nieuwe single 'Gentleman' een commercieel schot in de roos. Op YouTube heeft hij intussen meer dan 140 miljoen hits, and counting. Peanuts voorlopig in vergelijking met de 1,5 miljard keer dat 'Gangnam Style' bekeken werd op de videowebsite, maar de clip is ook nog maar sinds zaterdag online. Bovendien brak hij net als met Gangnam Style een YouTube-record. Zijn eerste hit was goed voor het record van meest bekeken YouTube-video, 'Gentleman' nu voor de meest bekeken video op één dag. Twee keer stootte hij zo tienerster Justin Bieber van de troon. Met 'Gangnam Style deed hij beter dan Biebers Baby', met 'Gentleman' versloeg hij 'Beauty and the Beat', een duet met Nicki Minaj. Om maar te zeggen: opnieuw mag de malle Zuid-Koreaan dus een wereldhit op zijn conto schrijven.

Dat is niet naar de zin van de Zuid-Koreaanse staatstelevisie KBS. De zender heeft beslist de clip niet langer uit te zenden omdat de video "antisociaal gedrag" zou aanmoedigen. Steen des aanstoots? Feit dat de superster in de clip een straat oversteekt naast het zebrapad en een kegel wegschopt met het opschrift 'verboden te parkeren'. Waren er GAS-boetes in Zuid-Korea, Psy hing eraan.

Eerder was er ook al protest tegen enkele vrouwonvriendelijke scènes in de clip. Zo trekt Psy in de video een stoel weg voor een vrouw plaatsneemt in een restaurant, wat een aantal feministes in het verkeerde keelgat schoot. Hen was het blijkbaar ontgaan dat Psy met zijn machoteksten en overdreven gedrag in de video net de draak steekt met de Zuid-Koreaanse hoge klasse. Want, jawel, Psy is een rebel with a cause, altijd al geweest. Hij maakte in het verleden een nummer dat alcohol verheerlijkte en kwam meermaals in aanvaring met de Zuid-Koreaanse autoriteiten omwille van ongepast gedrag.

De hoogste Zuid-Koreaanse autoriteit, president Park Guen-Hye, is wel een fan. Hij eerde Psy onlangs omdat de artiest auteursrechten betaalde voor het gedeeltelijk overnemen van een danspasje van de popgroep Brown Eyed Girls. "Het erkennen van het creatieve talent van anderen is een mooi voorbeeld", klonk het.