Direct naar artikelinhoud

VS-drones: Pakistan medeplichtig

De Pakistaanse regering heeft jarenlang meegewerkt aan de Amerikaanse drone-aanvallen op Pakistaans grondgebied, ook al protesteerde zij in het openbaar luidkeels tegen de aanvallen. Dat schrijft The Washington Post.

Volgens de krant kreeg de Pakistaanse regering tussen 2007 en 2011 na afloop van drone-aanvallen doorgaans een rapport van de CIA waarin de doelen en het resultaat van de aanval werden beschreven. De dossiers bevatten een verslag van het verloop van de operatie, plus luchtfoto's van de situatie voor en na de aanval.

De Verenigde Staten maken al jaren vanuit de lucht jacht op topfiguren van Al Qaida en andere radicale groeperingen in Pakistan. Vooral de 'stammengebieden' aan de grens met Afghanistan, waar de Pakistaanse autoriteiten maar weinig greep op hebben, zijn een toevluchtsoord voor jihadisten.

Het was een publiek geheim dat de Amerikaanse drone-aanvallen stilzwijgend de goedkeuring hadden van de Pakistaanse regering, maar Islamabad heeft dat steeds tegengesproken. Ook gisteren herhaalde de Pakistaanse premier Nawaz Sharif dat zijn regering tegen de drone-aanvallen is.

Sharif, die op staatsbezoek is in Washington, zei dat hij er in zijn gesprek met president Obama erop had aangedrongen dat de VS een einde maken aan de aanvallen, die op veel verontwaardiging stuiten onder de Pakistaanse bevolking.

"Wat er vroeger ook voor overeenkomsten mogen zijn geweest of niet mogen zijn geweest, de huidige regering heeft een duidelijke positie wat betreft deze kwestie. Wij beschouwen dergelijke aanvallen als een schending van onze soevereiniteit en het volkenrecht", liet het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring weten.

Bin Laden

Uit CIA-documenten blijkt volgens The Washington Post dat Islamabad niet alleen nauwkeurig werd ingelicht over de aanvallen, maar soms ook betrokken was bij het uitzoeken van doelwitten. Aanvankelijk waren die voornamelijk gericht op een beperkt aantal topfiguren van Al Qaida, maar gaandeweg is de lijst van doelen uitgebreid en moesten ook gewone talibanstrijders drones vrezen.

De betrekkingen tussen Pakistan en de VS waren nogal gespannen na de Amerikaanse helikopteroperatie in 2011 waarbij Osama bin Laden werd gedood. De VS hielden de Pakistaanse autoriteiten toen opzettelijk in het duister over de actie, uit vrees dat Bin Laden getipt zou worden. Sharif probeert in Washington de banden wat aan te halen.