Direct naar artikelinhoud

Fusie leidt tot grote Vlaamse kunst- en architectuurhogeschool

Vijf gerenommeerde Vlaamse hogere kunst- en architectuuropleidingen fuseren vanaf volgend academiejaar tot een grote, in kunst en architectuur gespecialiseerde hogeschool. De nieuwe instelling bestrijkt zes campussen in Brussel, Gent en Leuven.

De fusie voltrekt zich tussen de Hogeschool Sint-Lukas Brussel en de vier instituten van de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst (W&K). Daaronder valt het gerenommeerde Lemmensinstituut (Leuven), Narafi (film-tv-video en fotografie, Brussel), Sint-Lucas Architectuur (Brussel-Gent) en Sint-Lucas Beeldende Kunst (Gent). Deze instellingen waren alle vijf al lid van de Associatie KU Leuven. De eengemaakte hogeschool zal aan 3.800 studenten uit 30 opleidingen onderdak bieden.

"In het najaar zal deze vernieuwde Hogeschool voor Wetenschap & Kunst met een nieuwe naam de ambities onderstrepen", zegt communicatieverantwoordelijke Nadia Koeck. "Het onderwijsaanbod bundelt dan een uitgebreid palet van kunst- en architectuurdisciplines binnen één hogeschool. Studenten kunnen er zowel terecht voor film, fotografie, muziek, drama, audiovisuele en beeldende kunsten als voor grafisch ontwerp, interieur, architectuur en stedenbouw." Het omvat zowel academische opleidingen als professionele bachelors én ook twee internationale masters. De nieuwe instelling wil zich "nationaal en internationaal profileren als een topinstelling voor creatief talent".

De fusie is al geruime tijd in voorbereiding. De prille aanzet kwam er in 1995 met de rationalisatie van het hogescholendecreet en raakte in 2002 in een stroomversnelling. "De fusie is twee jaar geleden concreet gepland en kreeg de volledige ondersteuning van de onderwijsminister. Toen al hebben we een paar minder in ons kraam passende opleidingen overgedragen aan bijvoorbeeld de EHSAL", vult Maria De Smet aan, die als nieuwe algemeen directeur van de hogeschool zal fungeren. De fusie kon nu snel haar beslag krijgen omdat het Vlaams Parlement zopas een noodzakelijke wijziging op onderwijsdecreet 21 goedkeurde.

"De bedoeling is om tot een community, een geïntegreerde onderwijs- en onderzoeksgemeenschap te komen, voor en door kunstenaars en architecten", vertelt De Smet. "Die moet de diversiteit en de hybridisering van de kunstwereld weerspiegelen in het hoger onderwijs." De Smet belooft "artistieke verruiming", via "een dynamisch expertisenetwerk" en "interdisciplinaire projecten in de ateliers en studio's".

Een rationalisering is het zeker niet, zegt De Smet. "We zullen geen opleidingen of campussen afschaffen, wel komt er een betere afstemming en vermijden we overlappingen in de opleidingen. We blijven vooral ook sterk geïndividualiseerd onderwijs hoog in het vaandel voeren. Bovendien zullen studenten veel makkelijker hun traject kunnen wijzigen en bijvoorbeeld een gedeelte van de opleiding in Gent volgen en vervolgens in Brussel, of vice versa."

Intussen hebben de scholen al hun directiecomité en raad van bestuur op elkaar afgestemd. "Het komt er nu op aan dat alles naar beneden doorsijpelt", aldus De Smet. "Op de korte termijn bereiden we een gezamenlijke begroting 2012 voor. En ook de artistieke toelatingsproeven organiseren we volgend academiejaar al gezamenlijk. Er komt eveneens een geïntegreerde lerarenopleiding."

Eind oktober stelt de gefuseerde hogeschool haar plechtige academische opening alvast in het teken van kunst en architectuur. In 2013-2014 integreren de academische architectuuropleidingen in de KU Leuven.