Direct naar artikelinhoud

Atapuma wint klimrit in Polen, Breschel viert opnieuw in Denemarken

John Darwin Atapuma Hurtado is na Rigoberto Uran, Nairo Quintana, Sergio Henao en Carlos Betancur de vijfde rijzende ster aan de Colombiaanse wielerhemel. De 25-jarige aanvaller van het procontinentale Colombia-Coldeportes won namelijk de zesde etappe in de Ronde van Polen.

Atapuma versloeg zijn medevluchter Christophe Riblon in de spurt. De Fransman, winnaar van de Tourrit op l'Alpe d'Huez en vorige zondag in Polen de beste op de Passo Pordoi, werd de nieuwe leider.

Met zijn ritzege nam Atapuma sportieve weerwraak voor de gebeurtenissen van donderdag. Volgens ploegleider Claudio Corti werd zijn renner toen letterlijk weggepest in de kopgroep, omdat hij té dicht stond in het algemene klassement. Al stond Atapuma op ruim vijf minuten van Izaguirre.

"Ploegleiders van andere teams zetten ons onder druk, door hun eigen renners aan te porren tot zinloze aanvallen tegen Atapuma. Uiteindelijk werd hij gedwongen om te lossen. Een schande", aldus Corti.

Ben Hermans reed alweer sterk en finishte als twaalfde, maar kon geen plekken winnen in de rangschikking. Hij nam enkel wat tijd terug op Rohregger en Sörensen en blijft dus dertiende.

Met enkel nog de tijdrit naar Krakau lijkt de beoogde negende stek, die België in de WorldTour-landenranking voorbij Slowakije moet loodsen en negen deelnemers garandeert voor het WK in Firenze, hem nu definitief te ontglippen.

Matti Breschel won na de tweede nu ook de derde rit in de Ronde van Denemarken. Hij nam de leiderstrui over en telt nu zes seconden voorsprong op Bak.