Direct naar artikelinhoud

Slechte cijfers Dexia zorgen voor Frans-Belgische clash

De financiële groep Dexia zal vandaag wellicht een jaarverlies van 11,6 miljard euro voor 2011 bekendmaken. Uit een intern rapport van auditbureau Deloitte zou blijken dat de waarde van het Franse filiaal Dexia Crédit Local zwaar overschat is. Voor de Belgische overheid, die daar ruim 60 procent garant voor staat, is dat hevig schrikken.

De beursgenoteerde holding Dexia stelt vandaag zijn jaarcijfers voor in Parijs. Dat wordt een volledig Franse aangelegenheid. De Fransen Pierre Mariani (CEO) en Philippe Rucheton (CFO) nemen de honneurs waar, de Belgische voorzitter Jean-Luc Dehaene blijft zoals eerder gemeld weg van de camera's.

De jaarcijfers werden gisterenavond goedgekeurd door de raad van bestuur. Op die vergadering steeg de spanning weer tussen het Belgische en het Franse kamp. De kernvraag is of er nog waarde overblijft zodra de ontmanteling van Dexia, die volop aan de gang is, achter de rug is.

Een rapport van auditbureau Deloitte zou aantonen dat het Franse filiaal Dexia Crédit Local, kortweg DCL, veel minder waarde bevat dan gedacht. Er was een cijfer van 5 miljard euro op geplakt, maar dat is volgens de audit een serieuze overschatting.

DCL omvat alle rest-activa en de obligatieportefeuille van de ontmantelde holding Dexia. Hoe groter de waarde van DCL, hoe meer de holding en dus de beursgenoteerde aandelen van Dexia waard zijn.

De slechte financiële gezondheid van DCL is een kopbreker voor de regering-Di Rupo. De Belgische overheid is niet alleen de grootste borgsteller voor de holding Dexia, maar ook voor DCL. België staat voor beide instellingen voor 60 procent garant. Het spookbeeld doemt op dat bij verder waardeverlies van DCL de staatsgaranties geactiveerd moeten worden.

Als het tot een nieuwe financiële injectie komt, is echter politiek moeilijk te verkopen dat België het gros zal betalen voor een Frans filiaal. De vraag naar nieuwe staatssteun ligt voorlopig niet officieel op tafel van de regering. "Niet aan de orde", zegt ook een hoge bron bij Dexia. Maar in de Wetstraat wordt toch al rekening gehouden met een heronderhandeling van de verdeelsleutel met de Fransen.

Over het indrukwekkend ogende jaarverlies van 11,6 miljard euro maakt het Belgische kamp zich dan weer minder zorgen. Dat is toe te schrijven aan de verliezen bij de inderhaaste ontmanteling en het waardeverlies op Grieks staatspapier.

Liquidatie

Morgen trekt premier Elio Di Rupo op werkbezoek naar Frans president Nicolas Sarkozy en Frans premier François Fillon in Parijs. Het monsterverlies van Dexia en de slechte gezondheid van DCL worden mogelijk besproken.

Sarkozy kan in volle presidentiële campagne elke negatieve publiciteit rond Dexia missen als kiespijn. Dexia-CEO Pierre Mariani is zijn voormalige kabinetschef.

Dexia moet zijn herstructureringsplan op 21 maart aan de Europese Commissie voorleggen. Als Europa de plannen niet ziet zitten, behoort een volledige liquidatie van Dexia tot de mogelijkheden.

De regering heeft er intussen een benoemingspuzzel bij. Omdat Serge Kubla, burgemeester van Waterloo, deze week ontslag nam als bestuurder bij Dexia, komt er in theorie een plaats vrij. Maar het is nog onzeker of en door wie Kubla zal opgevolgd worden. In het verleden was er een evenwicht tussen Fransen en Belgen binnen Dexia's raad van bestuur.