Direct naar artikelinhoud

Britse viceminister laat euthanasiedebat weer in alle hevigheid ontbranden

De Britse regering staat opnieuw onder druk om de strenge wet rond euthanasie te versoepelen. Deze keer vanuit de eigen rangen. De nieuwe viceminister van Volksgezondheid Anna Soubry pleit voor meer openheid rond het thema.

"Het is belachelijk en weerzinwekkend dat ongeneeslijk zieke mensen gedwongen worden om naar het buitenland te gaan om te sterven", zei Anna Soubry, die vorige week werd aangesteld als viceminister van Volksgezondheid, in de Britse krant The Times. De conservatieve Soubry trapte daarbij op zere tenen binnen haar eigen Tory-partij, die tot nu het standpunt verkondigde dat euthanasie in alle omstandigheden verboden is.

De discussie rond de strenge euthanasiewet in Groot-Brittannië barste afgelopen zomer los. Toen besliste het Hooggerechtshof dat Tony Nicklinson, die verlamd is van nek tot voeten en enkel met zijn ogen kan knipperen, zijn leven niet mocht laten beëindigen door artsen. Nicklinson, die leed aan het 'locked in'-syndroom, had een zaak aangespannen omdat hij zijn leven enkel nog als een nachtmerrie ervaarde. Hij was, zo schreef hij aan het Hooggerechtshof, zelfs niet in staat om zijn eigen leven te beëindigen. Hij hoopte dat een arts of een verpleegster hem een dodelijk middel zou kunnen toedienen, zonder het risico te lopen vervolgd te worden.

Maar het Hof oordeelde dat euthanasie niet kon volgens de huidige wet en zei te vrezen voor de gevolgen als Nicklinson toestemming zou krijgen voor zijn wens. Immers: er waren nog andere Britten die ook hoopten op deze manier te sterven. Zes dagen na het arrest van het Hooggerechtshof stierf de 58-jarige Brit toch. Hij bezweek aan de gevolgen van een longontsteking.

Volgens een richtlijn uit 2010 loopt iemand die uit medelijden iemand anders leven help te beëindigen, bijna niet het risico nog voor de rechter te moeten verschijnen. Maar wettelijk blijft begeleide zelfdoding illegaal in Engeland en Wales en lopen de straffen op tot veertien jaar cel. Ieder geval wordt momenteel individueel bekeken. Anna Soubry zei daarover zaterdag in The Times dat er meer eerlijkheid moest komen rond het thema. "De regels over wie we wel of niet vervolgen staan toe dat er iets gebeurt, maar er zijn goede argumenten dat we veel eerlijker moeten zijn."

Soubry kreeg, een dag na het verschijnen van het interview, al de wind van voren in haar eigen partij. "Je zou denken dat het eerste wat een pas benoemde minister doet, is het zich eigen maken van het gezondheidsdossier en argumenten zoeken die nodig zijn om het overheidsbeleid te verdedigen", schreef het conservatieve parlementslid Nadine Dorries in een vlammende reactie op de site van Daily Mail. "Niet het vinden van een manier voor de bevolking om zich van het leven te benemen."