Direct naar artikelinhoud

Defour niet zeker van plaats

Uitmuntend tegen Nederland, maar straks op de bank in Wales. Het zou zomaar kunnen in het geval van Steven Defour.

Tegen Nederland behoorde Steven Defour tot de absolute uitblinkers bij de Rode Duivels. Hij was de perfecte waakhond in de elf van Wilmots en stak Wesley Sneijder 90 minuten lang in zijn achterzak. Toch is het lang niet zeker dat die knalprestatie tegen Oranje Defour de garantie biedt om ook morgen in Cardiff aan de aftrap te staan. In de onderlinge partijtjes speelde Axel Witsel als controleur voor het centrale duo Kompany-Vermaelen.

"Dat heb ik ook gezien", grijnsde Defour op de persconferentie na de laatste training op Belgische bodem. "We hebben tot dusver nog niet tactisch getraind, dus ik wil daar nog niet al te veel conclusies aan vastknopen. Door een goede wedstrijd te spelen tegen Nederland heb ik het de bondscoach nog moeilijker gemaakt in zijn keuze. Meer kan ik niet doen. Als ik niet speel zal ik zeker ontgoocheld zijn. Invallers kunnen óók het verschil maken. Dat hebben we tegen Nederland nog getoond."

Het is tekenend voor de weelde die er op dit moment is bij onze nationale ploeg heerst. Ook op training wordt elk duel uitgevochten op het scherp van de snee. "De concurrentie is op dit moment moordend, maar dat is net onze kwaliteit. Op training trekken we elkaar naar een hoger niveau."

Spelen of niet, Defour beseft dat zo'n eerste wedstrijd van een kwalificatiecampagne cruciaal kan zijn. "We voetballen met veel vertrouwen, maar dat moeten we nu ook meteen kunnen omzetten in resultaten. We hebben respect voor elke tegenstander, maar als we in vorm zijn hebben we genoeg kwaliteiten om van iedereen te winnen."

Defour vindt niet dat ons land zich in Wales aan de tegenstander moet aanpassen. "Wales zal waarschijnlijk de Engelse stijl hanteren: enthousiasme gekoppeld aan kracht. Wij kunnen daar power en techniek tegenover zetten. Wie naar Brazilië wil, moet voorbij een ploeg als Wales geraken. Vanaf nu zijn er geen excuses meer."

Tot slot nog dit. In een weekblad deed Defour zijn visie uit de doeken over het verschil in stijl tussen huidig bondscoach Wilmots en voormalig bondscoach Leekens. "De sfeer in de groep was onder beide trainers optimaal, maar ze leggen verschillende accenten. Zo ligt bij Wilmots de nadruk op discipline en hard werken, terwijl het bij Leekens toch allemaal iets losser en speelser was."