Direct naar artikelinhoud

Syrië blijft burgers bombarderen

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben maandag in het noorden van het land het stadje Al-Bab gebombardeerd. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten 19 doden gevallen. De Lokale Coördinatiecomités (LCC) spraken van 25 doden.

De luchtaanval is opnieuw een aanwijzing dat Damascus bereid is om de luchtmacht meer in te zetten om de bloedige opstand de kop in te drukken.

Volgens activisten waren er vijf vrouwen en twee kinderen onder de achttien doden in een gebombardeerd huis. Al-Bab ligt op zo'n dertig kilometer van de Turkse grens. Er zouden nog dertien burgers vastzitten. Op een video die online is gezet, is te zien hoe burgers zoeken naar slachtoffers onder het puin.

Volgens de oppositie vernietigt het leger ook steeds meer huizen van bewoners om de bevolking collectief te straffen voor hun steun aan het verzet. Volgens bewoners van de arme wijk Tawahin in West-Damascus vernietigden legerbulldozers maandag talloze huizen en winkels van soennieten. "De rebellen zijn al lang weg", aldus Mouaz al-Shami, die beelden verzamelt van de vernietigingen. "Er wordt zelfs niet eens meer gedemonstreerd."

Op zondag werden ook tientallen huizen in een naburige buurt vernietigd. Volgens activisten zouden de afgelopen dagen in de zuidelijke stad Deraa zeker 200 huizen zijn platgewalst.

De nieuwe gezant voor Syrië van de VN en de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi, zei maandag dat het 'erg, erg moeilijk' wordt om een einde te maken aan het geweld. Gevraagd of hij wellicht een onmogelijke opdracht heeft aanvaard, zei Brahimi "dat dat eigenlijk wel het geval is". Hij is de opvolger van oud-topman Kofi Annan van de VN.

De westerse mogendheden bereiden zich voor op de mogelijkheid dat het bewind van president Bashar Assad chemische of biologische wapens inzet in de Syrische burgeroorlog. "Ons antwoord (...) zou gigantisch en vernietigend zijn", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius maandag. "We bespreken de mogelijkheden voornamelijk met onze Amerikaanse en Engelse partners", zei Fabius. Volgens hem zijn Rusland en China dezelfde mening toegedaan.

President Obama sprak eerder al van een 'rode lijn' die wordt overschreden als Assad zijn toevlucht zoekt tot zijn massavernietigingswapens. Syrië heeft gedreigd ze te gebruiken in het geval van een buitenlandse interventie.