Direct naar artikelinhoud

'Kwestie van tijd voor ik Bolt klop'

Slechts één atleet houdt Yohan Blake van het predikaat 'snelste man ter wereld': Usain Bolt. Maar de Jamaicaan kan er voorlopig wel mee leven dat hij in de schaduw van zijn landgenoot loopt. 'Op een dag zullen de rollen omgekeerd zijn.'

Yohan Blake is morgenavond een van de grote blikvangers op de Memorial Van Damme. Hij zal de 200 meter lopen. Voor de derde keer al staat hij op de rode piste van de Heizel. En die ligt hem.

Vorig jaar verbaasde Blake vriend, vijand en zichzelf door naar 19.26 te knallen op de 200 meter. Enkel Usain Bolt, die met opengesperde ogen en de hand voor zijn mond de spectaculaire spurt van zijn jongere trainingsmaatje volgde, was ooit sneller (19.19) op die afstand. Alles leek erop te wijzen dat Blake klaar was om de scepter van Bolt over te nemen.

In Londen werd hij door kenners als Maurice Greene en Michael Johnson zelfs getipt als winnaar op de 100meter. Maar Bolt, die zijn wereldtitel vorig jaar aan Blake kwijtspeelde door een valse start, legde al zijn critici en twijfelaars het zwijgen op. Bolt, en niemand anders, heerst nog steeds in de sprint. Yohan Blake werd tweemaal tweede.

"Ik was niet ontgoocheld of verrast", blikt Blake terug. "De wegen van God zijn ondoorgrondelijk en het was blijkbaar niet mijn dag in Londen. Maar ik ben nog jong. Ik heb nog twee WK's voor de Spelen van Rio. Ik was ook trots en dankbaar dat ik op mijn allereerste Spelen al met drie medailles kon pronken."

Charisma

In Londen klokte Blake 9.75 op de 100 meter, vorige week in Lausanne was hij met 9.69 beduidend sneller. Zo is hij samen met Tyson Gay de tweede snelste spurter ooit. Maar toch: hoorde hij niet sneller te zijn op de Spelen? Blake: "Zo kan je het zien. Maar het was kil en regenachtig in Londen. Dat zijn factoren die een rol speelden. Dat Londen een jaartje te vroeg kwam? Neen, dat denk ik niet. Ik zie dat als een opstap."

Hoe de toekomst van Blake eruit moet zien, daar twijfelt hij niet aan. Hij is nu al de tweede snelste op de 100 en de 200 meter, ooit komt er een dag dat hij Bolt van zijn troon zal stoten. "Als je naar mijn progressie kijkt, dan zie je dat ik elk jaar een beetje sneller loop".

"Het verrast me dat ik nu al zo snel ben, want samen met mijn coach had ik een plan van vier jaar uitgetekend om me zo ver te brengen. Het is een voorrecht dat ik nu de snelste ben na Bolt maar ik leer elk jaar bij en het is slechts een kwestie van tijd voor ik beter ben."

Maar voorlopig moet hij dus zijn meerdere erkennen in Bolt, op alle vlakken. Maar net als Bolt is Blake een charismatisch figuur. Hij leert bij. Bolt was nooit verlegen, hij is een geboren entertainer en showman. Blake is stilaan die schuchterheid aan het afwerpen en aan het ontbolsteren. Hij zoekt zijn eigen stem. "De Blake van drie jaar terug en die van nu, dat is een verschil van dag en nacht."

Terugkeer

Tot een nieuwe clash met Bolt komt het morgenavond niet in het Koning Boudewijnstadion. Na Lon-den ontweken de twee titanen elkaar en net als vorig jaar loopt Bolt de 100 meter, terwijl Blake op de 200 meterstart.

Bolt zei vorige week nog dat hij dat niet erg vindt, maar Blake zei gisteren dan weer dat hij Bolt wel vaker wil trotseren. "Ik loop graag tegen Usain. En wat de uitkomst ook is, hij blijft mijn vriend en ik respecteer hem."

Voor Blake betekent de Memorial ook het einde van zijn seizoen en de terugkeer naar Jamaica. Eindelijk, zucht hij. "Veel atleten gaan na een groot kampioenschap naar huis om te feesten en uit te rusten, maar wij kiezen ervoor om nog te lopen. Ik zie dat als een verplichting naar de fans toe. Zijwillen ons graag aan het werk zien.