Direct naar artikelinhoud

'Als De Wever burgemeester van Antwerpen wordt, zullen de Vlamingen Brussel opgeven'

De Franstalige communautaire hardliner en burgemeester van Linkebeek Damien Thiéry (FDF) verdedigt het recht om de oproepingsbrieven in hun moedertaal naar zijn Franstalige inwoners te sturen. 'Er wonen hier 90 procent Franstaligen, kan Vlaanderen a.u.b. met die pesterijen stoppen?'

Waarom verbiedt u doortocht van de Gordel in uw gemeente?

Thiéry: "De fietsers mogen hier passeren. Bloso had al lang geleden toelating gevraagd. Nu vraag ik me wel af of die mensen ervan op de hoogte zijn dat er wegwerkzaamheden aan de gang zijn op hun parcours. Als het regent, zal daar niet gefietst kunnen worden. Dat is mijn probleem niet.

"Daarnaast zal ik geen toelating geven voor de wandeling van de Gordel op de grondgebied van mijn gemeente. Ze proberen de doortocht te forceren naar het hart van de gemeente, naar het Vlaams cultureel centrum, vlak bij het gemeentehuis. Dat zal niet gebeuren. Ik wil veiligheidsproblemen vermijden. Ik wil niet de verantwoordelijkheid dragen voor het gebrek aan voorzichtigheid bij de organisatoren van de Gordel."

B-H-V werd gesplitst. De Gordel is toch een sportieve gebeurtenis geworden.

"Onzin. Natuurlijk blijft de Gordel een politieke betoging. Er zullen affiches hangen en racistische gezangen zijn. Ik wil alle misstanden of gevechten vermijden. En problemen kunnen van beide kanten komen: Vlaamse of Franstalige. Als er iets gebeurt, zal Vlaanderen dat gebruiken om mijn benoeming te weigeren (Damien Thiéry blijft een van de drie niet-benoemde burgemeesters, BUX)."

Bij de verkiezingen van 2006 heeftu de oproepingsbrievenvoor de Franstalige inwoners in het Frans verstuurd. Dat was het begin van de problemen met Vlaanderen. Wat gaat u voor de komende verkiezingen doen?

"Ik moet vijftien dagen voor de verkiezingen mijn brieven sturen. Ik zeg gewoon: ik zal opnieuw raad vragen aan bevoegde juridische experts. Maar voor alle duidelijkheid: tot nu toe is er niets veranderd in vergelijking met de toestand van zes jaar geleden."

Als u dat doet, zult u zeker niet benoemd worden. De Vlamingen zullen dat nooit aanvaarden.

"Maar de federale wet is de enige die geldt. Ik voeg er ook aan toe dat het een beslissing van het schepencollege is. Als er een straf zou volgen, moet die voor het hele college of de gemeenteraad en niet alleen voor de burgemeester gelden. In 2006 heb ik geen fout gemaakt. Ik zit voorlopig niet in de gevangenis. Ik heb geen reden om mijn gedrag veranderen. Voorlopig heb ik zeker gelijk op juridisch vlak.

"In Vlaanderen is er altijd een interpretatie vanuit de Vlaamse belangen. De wet is duidelijk: mensen hebben het recht om stembrieven in hun moedertaal te krijgen. Het is precies dezelfde wet die voor de fiscale aangifte geldt. Kunnen de Vlamingen stoppen met die pesterijen a.u.b.? Allez toch. We zijn hier een gemeente met 90 procent Franstaligen! Als iedereen hier naar de administratie moet om een Franstalige versie van de oproepingsbrief te krijgen, dan moeten we vijf mensen meer aanwerven. Dat is belachelijk. Wie betaalt dat? Alle Vlamingen zullen dat begrijpen, behalve een aantal Vlaamse politici."

Met de splitsing van B-H-V is het toch rustiger geworden in de rand.

"Komaan zeg. In het parlement hoor ik bijna elke week premier Di Rupo herhalen dat alles geregeld is op communautair vlak. Mijnheer Di Rupo heeft nooit de tijd genomen om naar Linkebeek te komen, ik nodig hem uit samen met mijnheer Wouter Beke. Maar op 9 juli had ik hier nog 50 zotten die het gemeentehuis hebben beschilderd. Zeggen dat het over en out is, is gewoon niet de waarheid. N-VA is in Linkebeek het einde van de faciliteiten komen eisen. Dat is de volgende stap. Alleen Di Rupo spreekt van rust op het communautaire vlak. Maar dat werd mogelijk dankzij het gedrag van de MR."

Hoezo?

"De MR heeft de 150.000 Franstaligen van de rand laten vallen. Dat is duidelijk. En daar draagt haar nieuwe voorzitter, Charles Michel, een enorme verantwoordelijkheid. Met Didier Reynders of Daniel Bacquelaine (andere kandidaat-voorzitter, BUX) zou het helemaal anders geweest zijn. Ze zouden nooit de splitsing van MR en FDF hebben aanvaard. Maar nu moeten we wachten op de resultaten van de verkiezingen en de eventuele monsterscore van de N-VA.

"Als die in Antwerpen de sjerp veroveren, is dat het begin van een nieuwe periode. Ik ben ervan overtuigd dat ze zich in Antwerpen zullen terugtrekken om van die stad een soort model te maken. Misschien zullen ze niet alles in Brussel laten vallen, maar als De Wever eerste burger van Antwerpen wordt, zal die stad de 'droomstad' van Vlaanderen worden. De instellingen kunnen van Brussel naar Antwerpen verhuizen, Brussels Airport ligt in Vlaanderen en zal snel Flanders Airport worden, dat is zo."

Is dat goed nieuws voor de Franstaligen?

"Ik weet het niet."

Bij het FDF wordt na de verkiezingen een nieuwe voorzitter verkozen. Bent u kandidaat?

"Als Olivier Maingain kandidaat is, dan steun ik hem volledig."