Direct naar artikelinhoud

Met het vliegtuig het klimaat gaan redden

Twintigduizend man vliegt naar het grote klimaatfestival in - of all places - Qatar. Dikke schande! Blokletteren de nijvere blogs der weldenkenden. Gaan vliegen om het klimaat te redden. Het is als gaan bidden in een bordeel. Dus hoe lul ik er me deze keer weer uit? Dat ook ik toch nog maar eens plaatsneem in de prachtige zilveren vliegmachine die in een uur of zes evenveel zal uitstoten als een Ethiopische schaapherder in zijn hele leven. Wat te doen? Snel bij aankomst een Ethiopiër neerschieten ter compensatie?

Of verder dan de neus kijken, naar waar een stevig kalf gebonden ligt? Sinds de gebroeders Wright ooit triomfantelijk het luchtruim veroverden is niet één eurocent taks betaald op de kerosine die ook onze glanzende vogel er weer zo onbekommerd doorknalt. Geen enkele luchtvaartmaatschappij die dus ooit werk moest maken van zuiniger luchtschepen. En om op onze stoere missie terug te komen. Laat dit nu net het soort strijdjes zijn die op zo'n top worden uitgevochten. En - ook al zal je hun lexussen niet voor de deur zien staan - wees maar zeker dat de gladiatoren van het kerosinekamp ook zijn komen afgezakt.

Dus wat moeten de groentjes doen? Zich in de tuin blijven wassen met regenwater en bidden dat alles goed komt? Wegblijven uit een klimaattop omdat je er niet per fiets naartoe kunt, misschien is het als naar de oorlog trekken zonder geweer. Omdat je gekant bent tegen geweld.

Oké, hoor ik u bloggen. Maar van de 20.000, hoeveel nutteloze soldaten lopen hier niet rond? In deze praatbarak die volgens sommigen sowieso niks zal opleveren? Anderzijds. Voor het WK voetbal zijn dik 3 miljoen man besjaald komen aanvliegen. Geen keffer over horen blaffen. Mijlenver van mij om het kosmische belang van voetbal een milliseconde in twijfel te trekken. Maar politici, wetenschappers, journalisten, activisten... die zich twee weken het evenwicht van onze wankelende planeet aantrekken. Misschien is het niet volslagen onzinnig. Nu maar hopen dat ik niet die ene nutteloze soldaat blijf.