Direct naar artikelinhoud

Platini overweegt afschaffing Europa League

UEFA-baas Michel Platini denkt na over de afschaffing van de Europa League. De Champions League zou in dat geval worden uitgebreid naar 64 clubs.

In het hoofd van UEFA-voorzitter Michel Platini is geen plan te dwaas. Dus waarom niet de Europa League afschaffen en de Champions League uitbreiden naar 64 clubs? De 57-jarige Fransman koos het dagblad Ouest-France uit om zijn nieuwste proefballonnetje op te laten.

Het duurde niet lang voordat Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München, de eerste pijl afvuurde om die ballon weer neer te halen. De kwaliteit, en niet de kwantiteit van de grootste voetbalcompetitie dient te worden gewaarborgd, is zijn lezing. Daarnaast mag de Europa League niet verdwijnen, stelde de Duitser.

Platini zegt in het gisteren gepubliceerde vraaggesprek dat de UEFA zich buigt over de opzet van beide competities voor de periode van 2015 tot 2018. In 2014 wordt de knoop doorgehakt. Dan zal ook duidelijk worden of een ander plan, een Champions Leagueticket geven aan de winnaar van de Europa League en mogelijk ook aan de verliezend finalist, het gaat halen.

Platini erkent dat de Europa League de aantrekkingskracht mist om tot wasdom te komen. Het lijkt er steeds meer op dat ploegen het tweede clubtoernooi van de UEFA zien als een hinderlijke onderbreking van hun toch al overvolle seizoen. Veredelde B-elftallen treden aan. Het publiek blijft ook vaak weg, getuige de aanblik van veelal lege tribunes in de groepsfase van het toernooi.

Of het ook tot eliminatie van de Europa League komt, is zeer twijfelachtig. De Champions League, waarin veel meer miljoenen zijn te verdienen, is al niet langer een podium voor louter kampioenen. Bovendien zouden zo veel minder clubs kunnen deelnemen aan Europees voetbal.

De Europa League werd in 2009 geïntroduceerd als opvolger van de UEFA Cup. Het toernooi heeft vanaf het begin moeite gehad een eigen plaats te verwerven. Ook de aanvangstijdstippen, 19.00 uur en 21.05 uur, worden als onprettig ervaren door fans.

Platini toonde zich ook opnieuw geen voorstander van het gebruik van doellijntechnologie. De Fransman maakt liever gebruik van assistent-scheidsrechters achter de doelen, ook uit kostenbesparing.