Direct naar artikelinhoud

Controleartsen 'moeten onhaalbare quota bereiken'

Controleartsen bij verzekeringsmaatschappij Mensura beweren dat ze onder druk staan om één op de vijf patiënten sneller aan het werk zetten. Directeur Pieter Van Aerschot ontkent.

De controleartsen die de wantoestanden in hun sector aanklagen, wijzen allemaal in de richting van Mensura. Het bedrijf doet meer dan 185.000 medische controles per jaar en volgt onder meer alle 130.000 Vlaamse ambtenaren en leerkrachten op.

"Normaal gezien oordelen we in 10 procent van de controles dat de patiënt wel arbeidsgeschikt is en sneller aan de slag moet", zegt Jan Croo, controlearts en huisdokter in Melle. "Dat is een gezond gemiddelde. Mensura zet haar artsen nu onder druk om 20 tot 30 procent te halen, maar dat is onmogelijk. Dokters die dat quotum niet bereiken, krijgen geen opdrachten meer. Collega's die hier hun brood mee verdienen, hebben niet veel keuze. Mensura kan hen makkelijk in de tang nemen. Dat is pure chantage."

Dokter Croo is niet de enige die uit onvrede zijn samenwerking met Mensura stopzette. "De nieuwe directie verlangde plots dat we strenger zouden worden", beaamt een controlearts uit Vlaams-Brabant. "Bij elke opdracht voelde ik die druk op de ketel. Bovendien eisten ze dat ik de diagnose kenbaar zou maken. Maar dat druist volledig in tegen de deontologie. Mijn beroepsgeheim schenden? Nee, dat was voor mij de druppel te veel."

In een reactie weerlegt Mensura de aantijgingen over verhoogde quota. "Uit onze cijfers blijkt dat bij 8 à 9 procent van de controles in Vlaanderen een vervroegde werkhervatting wordt geadviseerd", zegt directeur Pieter Van Aerschot.

'Lakse' dokters die hun quota niet halen zien hun opdrachten voor Mensura naar eigen zeggen snel slinken: "Het ergste is: door die onmogelijke richtlijn blijven enkel de controleartsen over die dit als hoofdberoep doen. Kortom, mensen die elke voeling missen met de huisartsenpraktijk. Vaak ontbreekt het hen ook aan empathie."

Die wereldvreemdheid is zorgverleners een doorn in het oog. "De manier waarop sommige controleartsen te werk gaan is een regelrechte blaam voor de geneeskunde", klaagt klinisch psychologe Leen Ryckaert aan.

Ryckaert haalt het voorbeeld aan van een 26-jarige patiënte met een zware depressie. "Alles wees erop dat die vrouw nog niet klaar was voor de werkvloer. Haar ziekteverlof was net met twee weken verlengd toen de controlearts kwam aankloppen. Na een onderzoek van twee minuten begon hij zijn papieren in te vullen. "Nog maar 26 jaar en nu al een depressie?", zei hij spottend. Gevolg: zulke patiënten kunnen terug naar af. Ze zijn al minder weerbaar en dan komt die stress er bovenop."