Direct naar artikelinhoud

Europese primeur in Gent: lever getransplanteerd met kijkoperatie

Het Gentse Universitair Ziekenhuis heeft een medische primeur op zak. Het is er als eerste ziekenhuis in Europa in geslaagd een levertransplantatie van een levende volwassen donor uit te voeren via een kijkoperatie. De linkerleverkwab van een donor ging zo naar een chronische leverpatiënt.

De techniek werd sinds januari al drie keer succesvol uitgevoerd. Eerst kreeg een 50-jarige vrouw een stukje lever van haar 29-jarige dochter. Daarna werd de techniek toegepast tussen broer en zus en tot slot was er ook een succesvolle transplantatie tussen twee neven.

De ingrepen zijn het werk van het team onder leiding van professor dr. Roberto Troisi. "Bij levertransplantaties wordt doorgaans de grote rechterkwab gebruikt", zegt Troisi. "De linkerkwab maakt slechts een derde van de lever uit, waardoor we het donororgaan via een kijkoperatie konden lossnijden."

Dat gebeurde via een kleine horizontale snede in de onderbuik. "Daardoor spaarden we de verticale buikspieren, met minder pijn voor de donor als gevolg", legt de chirurg uit. Bij de ontvanger werd het donororgaan ingeplant via een snede onder de ribben. "In het eerste geval had de vrouw na zes weken opnieuw een lever met normale grootte en optimale werking. De vrouw moet wel voor de rest van haar leven een medicijnencocktail nemen tegen afstoting."

De voordelen voor de donor van een kijkoperatie zijn enorm: de revalidatie verloopt sneller en het is esthetischer en veiliger.